donderdag 15 oktober 2020

Ab Krook

Vandaag werd bekend, dat oud-bondscoach Ab Krook  afgelopen dinsdag op 76-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Als schaatser heet hij geen hoogvlieger te zijn geweest, hoewel menig schaatser er blind voor zou tekenen, als hij überhaupt op een Nederlands kampioenschap zou mogen starten.

Als trainer was Krook een regelrechte topper, die menig schaatser kampioen gemaakt heeft. Uit die jaren stamt de gevleugelde uitspraak: "Waar Krook is, is vuur!" Een van die kampioenen was Rintje Ritsma,

Daarover vertelde Ab Krook destijds smakelijk tijdens een clinic, die ik gewonnen had bij de Nierstichting Elfstedentocht op de ijsbaan van Haarlem. Als hij naar de indertijd onrustig rijdende Ritsma "Pizza" riep, wist de viervoudige wereldkampioen  allround meteen, waar hij op moest letten.

Tijdens die clinic leerde ik de simpele manier om de basishouding goed uit te leggen. Ruim een decennium later gebruik ik deze uitleg nog steeds: "Maak een vuist, hou deze tussen je knieën en ga op de wc zitten. Haal de vuist weg en schaats in deze houding weg."
Dat ik deze uitleg nog steeds gebruik is niet voor niets. Deze klopt namelijk als een bus!

Verder heb ik voor de IJVL een keer een lezing geregeld, waarin deze bondscoach uitlegde, hoe je het beste een ploegenachtervolging kunt rijden.
Daarbij gaf Krook ook nog een wijsheid mee, die ik onder de aandacht wil brengen bij iedere schaatstrainer: "Trainen op techniek als je al moe bent heeft geen zin. Integendeel zelfs. Je slijpt er dan foute patronen in."

Ab, rust in vrede.

Geen opmerkingen: