vrijdag 10 juli 2009

Radio Tour de France

Eén van de leukste programma's op de Nederlandse radio is Radio Tour de France. Gedurende 3 weken word je als luisteraar getracteerd op verrassende ontwikkelingen in deze zwaarste wielerwedstrijd te wereld. Daarnaast hoor je veel muziek, die in de rest van het jaar niet of nauwelijks aan bod komt. Voorals Franstalige muziek wordt in de maand juli gedraaid. En daar zitten heel wat pareltjes tussen.
Er is echter een blinde vlek bij de programmamakers voor de muziek van Alan Stivell. Deze Bretonse zanger/harpist, die de traditionele Keltische muziek uit het wielergekke Bretagne (of Breizh, zoals de Bretonnen zel zeggen) opnieuw tot leven wekte met tot folkrock bewerkte nummers, werd in Nederland een beetje bekend door een prima optreden op Pinkpop in 1975.

Nu zullen de meeste Nederlanders zeggen, dat ze niets van Stivell kennen, maar vrijwel iedereen kent wel het liedje "Wat zullen we drinken, zeven dagen lang" van de Eindhovense popgroep Bots. Oorspronkelijk is het een nummer van Alan Stivell, getiteld "Son ar Christr".

Alan heeft nog veel meer mooie muziek gemaakt, van melancholiek en mystiek tot opzwepend.
Een prachtig voorbeeld van het laatste is "Ian Morrison Reel".

Voor de liefhebbers van mystieke muziek, passend bij de benevelde bergen van Ierland en Bretagne, is hier de uitvoering van Alan Stivell van "Suite Irlandaise".

Geen opmerkingen: