donderdag 9 juli 2009

Schilderen

Ik had een mailtje gehad van Dries Breugom, dat deze zomer de binnenmuren van de IJshal aan de Vondellaan geschilderd zouden worden. Daar er duizenden euro's te besparen zijn als je het schilderwerk met vrijwilligers doet, vroeg Dries aan mij, of ik het mailtje rond wilde sturen. Uiteraard gaf ik mezelf ook op om te komen helpen.  
Op een grijze donderdagochtend in juli is het heel vreemd om in een verder lege IJshal te staan met een kwast of een verfroller in de hand. Er waren in totaal 7 schilders aanwezig, dus het werk schoot best wel op. Dries had gezorgd voor arbeidsvitaminen met muziek uit de jaren '60 en wij maakten de stenen muren wit.
De stemming zat er trouwens toch goed in, want Hermien Ravensbergen vertelde dat gisteren de Perspectiefnota in de gemeenteraad van Leiden behandeld is en de jaarlijkse subsidie van € 100.000,- is goedgekeurd. Dit betekent niet, dat we op onze lauweren kunnen gaan rusten. De IJshal draait op vrijwilligers en op zich is daar niks mis mee. Als je naar de gemeente toe laat zien, dat je zelf allerhande klussen aanpakt en probeert om de kosten zo laag mogelijk te houden, kweek je goodwill. Dit werkt op den duur beter, dan dat je constant op de stoep van het gemeentehuis staat met allerlei problemen, die je zelf ook op had kunnen lossen. Als ze zien, dat je zelf ook de handen uit de mouwen steekt, is de gemeenteraad eerder geneigd om je te helpen als de nood aan de man is, zoals onlangs is gebleken toen de energienota verdubbeld werd. Daarnaast is het ook gezellig om met een stel schaatsers te klussen. Net zo goed als dat het nuttig én gezellig is om in de wintermaanden als vrijwilliger schaatsles te geven. 
Hoewel er geen Rembrandt van Rijn in ons schuilt, zag hetgeen we gedaan hadden er toch best wel goed uit. Wel moest ik meesterschilder Jaap de Gorter eerlijk bekennen, dat ik in de Leidse IJshal nog nooit zo lang over een rondje had gedaan!
Nu we het toch over Rembrandt van Rijn hebben, kan ik het niet nalaten om 2 schelmenromans aan te bevelen: "De Nachtwacht op avontuur" en "De restauratie" van F.H. Kreuger. In "De Nachtwacht op avontuur" rooft een drietal Delftenaren de Nachtwacht, maar blijkt het trio een kopie in handen te hebben. "De Restauratie" heeft de verdwenen stroken van de Nachtwacht als onderwerp. In beide humoristische boeken leidt dit tot hilarische taferelen. Ideale boeken om mee te nemen op vakantie!

Geen opmerkingen: