zaterdag 2 januari 2010

Inspectieronde

Het had 's nachts gesneeuwd, maar overdag dooide het. Om 2 uur had ik afgesproken met Hans om vanaf de Kniplaan te gaan lopen. Om het nuttige met het aangename te verenigen bracht ik de kerstboom in de fietstas naar kasteel Duivenvoorde, waar ze de boom weer in de grond zetten om weer een jaar te kunnen groeien.
Vanaf de Kniplaan liepen we naar de Vogelplas, die blijkens de foto's van Bert Raaphorst op Nieuwjaarsdag nog grotendeels open lag.


De plas lag helemaal dicht, maar helaas lag er ook een paar centimeter sneeuw op. We liepen over de dijk naar de plek, waar we gewoonlijk onze ijzers onderbinden. We konden de verleiding niet weerstaan. Eerst zette Hans een voet op het ijs, daarna Bert zelfs beide voeten, welk voorbeeld Hans ook volgde. Wij kunnen in ieder geval zeggen, dat we in 2010 op natuurijs hebben gestaan.

Daar wij het ijs niet wilden vernielen met het oog op alle schaatspret, die we volgende week op deze plek kunnen hebben, lieten we het hierbij en liepen over de dijk naar de bossen ten zuiden van de Vogelplas. Boven onze hoofden vlogen een paar honderd ganzen in V-formatie naar het zuiden. Deze dieren voelen de kou al aankomen....

Over het fietspad liepen we naar de Kniplaan om via Stompwijk een rondje langs de Noord Aa en 't Geertje te lopen. Uit de dichte bewolking kwam, doordat we vandaag aanlandige wind hebben, een lichte regenbui. Toen we na ruim anderhalf uur lopen in een marathontempo weer terug waren bij de Vogelplas, zag deze er grauw uit. Door het regenbuitje was de sneeuw half gesmolten en lag deze als een grijze pap op het ijs. Ik vermoed na deze inspectieronde, gelet op de weersverwachting voor de komende dagen, dat we dinsdag op de Vogelplas kunnen schaatsen. Maar zulk mooi ijs als vorig jaar zal het niet zijn!

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Bert,

Goed werk, wachten tot het ijs aansterk(t). Ijsmeester Bert, we zien vol verwachting uit naar "`t giet on" .

gr. J. van Schie