dinsdag 26 januari 2010

Voorpret

Het is en blijft een taaie winter. Vanaf half december zitten we constant met koude periodes. De winter van 2009-2010 zal vooral de boeken in gaan als een sneeuwwinter. "Vuil winterweer" noemen weerkundigen dat, en wie ben ik om hen te weerspreken.
Ondanks alle sneeuw komen we als schaatsliefhebbers deze winter toch ook flink aan onze trekken. Morgen kunnen we weer naar de Vogelplas. Ik had dat zondagmiddag al redelijk goed ingeschat, toen ik zag, dat de Vogelplas nog helemaal dicht lag en ik de weersverwachtingen op vooral www.weerwoord.be
er naast legde.
Daar ik als volleerd regelneef in natuurijsperiodes coördinator ben van twee trainingsgroepen, had ik vanmorgen vroeg dit mailtje rondgezonden:
Hoi allemaal,

Het ziet er naar uit, dat we kortstondig op de Vogelplas kunnen schaatsen. Zondag ben ik er nog langs gefietst en tot mijn stomme verbazing lag de Vogelplas nog helemaal dicht.
Gezien de kou van de afgelopen nacht, die bijgevoegd plaatje, verwacht ik, dat we morgenochtend kunnen schaatsen, hoewel er ongetwijfeld waaghalzen zullen zijn, die het vandaag al gaan proberen. Ik wil er om 9 uur zijn, daar de temperatuur woensdagmiddag boven 0 komt en het gaat regenen.
Vanavond of morgenochtend stuur ik een definitief mailtje!

Groetjes,
Bert

Vanmiddag ontving ik dit mailtje terug van één van mijn trainingsmaten, waaruit ik de essentiële passages citeer:
Hallo Bert,

Ik was vanmiddag om half vijf op de fiets bij de Vogelplas. Tot mijn verbazing was het ijs overal betrouwbaar en werd er al door een vrouw of 3, en 1 man geschaatst. Van waaghalzerij was echt geen sprake, het ijs is betrouwbaar, en zelfs nog iets beter dan twee weken terug: het is harder en geen scheuren. Wel is het een beetje bobbelig.
Het was jammer dat ik mijn schaatsen niet bij me had, want anders was ik zeker ook een paar rondjes gaan rijden, erg mooi bij de ondergaande zon boven de plas. Het was erg koud, het vroor een graad of drie, maar het leek wel -10 graden C.

Tot morgen,
Bert

We kunnen dus met een gerust hart aan een nieuwe natuurijsperiode beginnen. De derde al deze winter! Morgenmiddag of morgenavond gaan de temperaturen fors omhoog, maar als ik de weerkaarten van volgende week mag geloven, dan is het schaatsen op de Vogelplas slechts voorpret!

Geen opmerkingen: