maandag 11 januari 2010

Vennemeer


De kantine van Watersportvereniging "Vennemeer" is de laatste dagen ons tweede huis. Op deze maandagmorgen vertrokken we om kwart over 10 vanaf dit punt met 11 personen naar de Kagerplassen. Er was veel meer sneeuw dan gisteren. Op de plekken, waar het zwarte ijs gisteren zichbaar was, zag je nu een laagje sneeuw liggen, terwijl de sneeuwduintjes ook wat hoger waren. Het was dus zwaarder schaatsen.
We reden via de Kaagsociëteit naar het Norremeer, waar we tussen 2 goed zichtbare wakken door naar Kaageiland konden rijden. Thomas Schoots schoot op dit stuk in de sneeuw onderweg, maar hij kon de weg gelukkig vervolgen. Via de Kever ging het gezelschap naar de Ringvaart, waar een baan van ongeveer 500 meter was geveegd. Je rijdt dan ineens een stuk sneller. Na de 2 pontjes gepasseerd te zijn, waarbij de mensen met kluunschaatsen duidelijk in het voordeel waren, gingen we via de Boerenbuurt weer richting Kever.

Op de sloot bij de Boerenbuurt kon je duidelijk zien, dat het dooide. Je moest om de plekken dooiend sneeuwijs heen slalommen. Als dit vannacht opvriest, kun je hier morgen nog nauwelijks schaatsen. Op de Kagerplassen was het ijs in ieder geval een stuk beter. Bauke Dooper was even aan het oefenen, hoe ver je komt, als je met één schaatsijzer rijdt. Het antwoord was: niet ver.
Het ijzer was niet goed vastgeklikt onder zijn langlaufschoen, vermoedelijk doordat er sneeuw tussen zat. Maar behalve een duikeling in de sneeuw leverde het geen problemen op. Via het Norremeer, waar de doorgang tussen de twee wakken inmiddels een stuk kleiner was geworden, kwamen we terug bij het Vennemeer, waar we om kwart voor 12 een kleine 30 kilometer gereden hadden. Vooral Loek had een prima prestatie geleverd: hij schaatst pas sinds 3 maanden!
In de kantine van "Vennemeer" was het erg gezellig en tal van mooie verhalen over Jeen van den Berg, Jan Roelof Kruithof en Dries van Wijhe passeerden de revue. Vooral alle listen en lagen, die deze natuurijsspecialisten toepasten om te kunnen winnen, leveren prachtige anekdotes op.
Om kwart voor 1 namen we, met de afspraak om morgen weer om 10 uur te verzamelen op dezelfde plek, afscheid van Jan en Michel Versteegen, Wim van Huis, Evert Boekhout, Bert Raaphorst, Thomas Schoots, Eus en Loek. Met Joop van Kleef en Bauke Dooper zou ik nog een rondje over de Kaag maken. Bij de Kaagsociëteit zagen we in, dat dat niet zo'n slim plan was.
De kwaliteit van het ijs was minder, maar dat was niet het probleem, maar de betrouwbaarheid wel. Daar we het Norremeer niet vertrouwden, wilden we via het Zweiland, maar dat was helemaal onmogelijk. Plekken, waar wij zaterdag nog geschaatst hadden, lagen nu helemaal open of de gele kleur van de sneeuw voorspelde weinig goeds.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: we reden terug naar het Vennemeer en vandaar richting Hoogmade. We reden tot de Rode molen. De kwaliteit van het ijs op deze brede sloot verraste ons. Veel beter dan op de Kaag. Er lag minder sneeuw op, dus het gleed veel beter. De route van morgenochtend gaat dan ook niet richting Kagerplassen, maar richting Hoogmade, ondanks de lange kluunplek bij de A4 en de HSL. Niet iedereen is gecharmeerd van een nat pak. En bij de kantine van watersportvereniging "Vennemeer" staat bovendien, dat je de ruimte niet mag betreden in zwemkleding.....
Om 2 uur verlieten Bauke, Joop en ik het besneeuwde ijs. We hadden weer een heerlijke schaatsdag gehad, ondanks dat het de hele dag dooide.

2 opmerkingen:

Bram Verbout zei

Ha Bert, vandaag naar aanleiding van jouw blog en je reactie op het schaatsforum naar de Kager plassen afgereisd. Op http://kicksled.blogspot.com/2010/01/back-to-my-roots.html staat mijn verslag van vandaag.

Groet,

Bram

Bert Breed zei

Ik heb het net gelezen. Leuk verhaal. Daar het vannacht nauwelijks gevroren heeft, en gisteren ook al niet, denk ik dat vooral de verbindingsroute tussen de Kaagsociëteit, Warmond en Kaageiland vandaag behoorlijk riskant gaat worden.