woensdag 20 januari 2010

Op smalle ijzersNu we de vorstperiode van de eerste helft van januari achter de rug hebben en het nog steeds onduidelijk is of we volgende week weer op natuurijs kunnen schaatsen, is er meer tijd om te lezen. Ieder nadeel heb zijn voordeel, nietwaar.
Ik ben begonnen aan een boek, wat ik al 5 jaar in de kast heb staan: "Op smalle ijzers : het ontstaan van het schaatstoerisme en de historie van de natuurijsklassiekers" van Ron Couwenhoven en Huub Snoep. Deze twee schrijvers hebben meer boeken over de edele schaatssport op hun naam staan. Tot vorige week was het boek compleet, maar intussen zijn er een paar klassiekers verreden: De ronde van Loosdrecht en de Veluwemeertocht. Bovendien zag afgelopen vrijdag ook nog eens de Henk Angenent Classic op de Wijde Aa het daglicht.
Desalniettemin is er alle reden om van dit prachtig geïllustreerde boek te genieten. Volgens mij is het niet meer in de handel, maar u kunt het altijd lenen in de bibliotheek. Als u het persé in bezit wilt hebben: tweedehands is er nog wel aan te komen.
Ik geeft hier de recensie, die Henk Ewoldt schreef als aanschafadvies voor de openbare bibliotheken van Nederland:
"Schaatstoerisme ontstond in georganiseerd verband in Nederland aan het begin van de 20e eeuw. Daarvoor kende men al eeuwen ijspret. In de loop der tijd heeft dit ijstoerisme een massaal karakter gekregen, overal in het land. Hieruit hebben zich wedstrijden, over soms zeer grote afstand, ontwikkeld. Met talrijke aansprekende hoofdrolspelers wordt in dit winterboek aandacht besteed aan dat fenomeen, dat zo expliciet nog niet eerder werd beschreven. De zeer ter zake kundige auteurs zijn niet over één nacht ijs gegaan. De historische overzichten zijn uitstekend gedocumenteerd en voorzien van zeer authentiek fotomateriaal in kleur en zwart-wit. Alle delen van Nederland en de belangrijkste tochten en wedstrijden komen aan bod, aangevuld met uitslagen van natuurijswedstrijden en een inventarisatie van Nederlandse ijswegenkaarten. Aan het slot van dit voor iedere schaatsliefhebber boeiende geschiedenisboek zijn de geraadpleegde naslagwerken gepresenteerd."
Zelf heb ik hier niets aan toe te voegen. Leen en lees "Op smalle ijzers" en geniet van bijzondere schaatsverhalen, zoals een Twaalfstedentocht, die in de 17e eeuw in Noord-Holland gereden is door een viertal Zaankanters in het gebied tussen Naarden, Haarlem, Alkmaar en Enkhuizen.
En wat te denken van de eerste "marathonwedstrijd" tussen Haarlem en Leiden op 1 maart 1888?
De geschiedenis van menig Molentocht en andere toertochten is te lezen én te bekijken in het bijzonder fraaie "Op smalle ijzers".

Geen opmerkingen: