maandag 21 januari 2013

Dromen over de Buitenkaag


Soms kun je zo heerlijk dromen. Zo droomde ik vannacht, dat er een directeur gezocht wordt voor het houden van de Olympische Spelen bij de Buitenkaag.
Nu kun je daar schamper over doen, maar grootse veranderingen in de wereldgeschiedenis begonnen met een droom.
Het kabinet Rutte II besloot in haar wijsheid om Nederland niet te kandideren voor de Olympische Spelen van 2028. Maar er werd in het regeeraccoord met geen woord gerept over de Olympische Winterspelen van 2030.
En hoe gek is het om Nederland te kandideren, en dan met name de Buitenkaag? Zo op het eerste oog lijkt het waanzin, maar inmiddels is Nederland in de winter toch aardig sneeuwzeker. De laatste jaren gaat iedere natuurijsperiode gepaard met een flinke hoeveelheid sneeuw.

De langlaufnummers zijn dus al gegarandeerd. De afdaling en de slalom bij het skiën kan vanaf de Ringdijk van de Haarlemmermeer en dan over de Hoofdweg afdalen naar de met ijs bedekte Hoofdvaart. Ik geef toe, het is wat kort, maar daar ze tegenwoordig tot in duizendsten van seconden kunnen meten, komt er toch wel een winnaar uit deze wedstrijden. Ook het rodelen kan van dit parcours gebruik maken.
Er hoeft dus alleen een springschans gebouwd te worden.
Voor de winterspelen van 2030 wordt een superdeluxe 400-meterbaan aangelegd aan de Leidse kant van de Kaag. De Leidse IJshal, die de komende jaren wordt gerenoveerd, is prima geschikt voor kunstschaatsen en ijshockey en ligt vlak bij de spoorlijn van Schiphol naar Leiden.
Kortom, de infrastructuur is met betrekkelijk weinig middelen te verwezenlijken. Het worden dus de goedkoopste Winterspelen ooit!
Nu moet je om de Olympische Winterspelen binnen te halen, behalve door wat smeergeld aan de juiste personen te doneren buiten het zicht van de camera's, vooral iets speciaals kunnen bieden.

Welnu, dat hebben we: een schaatswedstrijd over 50 km over het parcours van de Molen- en Merentocht, dus inclusief stukken klûnen. Als dat geen spektakel oplevert!

Er zit echter één klein probleempje bij dit laatste voorstel: het vriest niet ieder jaar hard genoeg voor het organiseren van de Molentocht. Er moet dus voor 50 km aan buizen met koelstof in het water gelegd worden om een Molentocht te kunnen garanderen.

En daar je daar natuurlijk niet pas in 2030 mee kunt beginnen, wil ik voorstellen om dit met ingang van het komende jaar iedere winter een maand lang uit te testen. Sponsors voor dit unieke project kunnen zich bij mij melden!

Geen opmerkingen: