vrijdag 26 april 2013

Koningsspelen

Er werd in bepaalde kringen een beetje meewarig gedaan, toen aanstaand koning Willem-Alexander met het idee op de proppen kwam om ter ere van de kroning Koningsspelen te organiseren. Mij zul je niet in dit koor der klagers vinden. Ik vind het namelijk een uitstekend idee.
Als ik mijn jeugdjaren in ogenschouw neem: in iedere klas zat wel een dikkerdje, en een enkele keer twee. Als ik nu klassen zie binnenkomen in de bibliotheek, dan ligt het percentage dikkerdjes een factor 10 hoger. De kinderen bewegen gewoon te weinig. Niet zo vreemd, als je bijna overal naar toe gebracht wordt met de auto. Wij moesten gewoon fietsen.
Daarnaast is er op straat, door de vele parkeerplaatsen en het drukkere autoverkeer, ook veel minder ruimte om te spelen.

Het is dus goed, als kinderen meer gaan bewegen. De Koningsspelen zijn daar een prima aanzet toe. Tegelijkertijd wordt door de heilige 3% Nederland zo ongeveer kapot bezuinigd, waardoor ook veel vakleerkrachten gymnastiek hun baan verliezen. Het is inderdaad veel slimmer, om hen in de bijstand te hebben dan voor de klas! Zodoende gaat het goed bedoelde effect van de Koningsspelen geheel verloren.

Hetzelfde is geschied met het met evenveel goede bedoelingen gelanceerde Koningslied.

Het lied voldeed volledig aan het manco van veel Nederlandse liedjes: het is het net niet.
Wat dat aangaat kunnen we het beter maar houden bij de volkse humor van André van Duin.


Het achterliggende probleem is, dat we in ons land geen echte muziekcultuur hebben zoals in bijvoorbeeld Engeland. Om over die van Ierland maar te zwijgen.

Maar ja, dat land heeft als land dan ook de harp als nationaal symbool, zoals ook op de euro is te zien.


En wat doen wij in Nederland: we bezuinigen flink op cultuur, en dus ook op muziek, zowel op uitvoeringen als op muziekonderwijs. En maar klagen, dat we steevast struikelen in de voorronde van het Eurovisie-songfestival....

Wellicht dat het met Anouk een keer gaat lukken.
Met het Koningslied gaat dat in ieder geval niet gebeuren.
Voor hoe het ook kan, verwijs ik graag naar de muzikaal veel beter in elkaar zittende "Krönungsmesse" van Wolfgang Amadeus Mozart.

Niet toevallig. Oostenrijk heeft een heel wat rijkere muziekcultuur.
En wij? Wij behelpen ons gewoon.

Geen opmerkingen: