woensdag 3 februari 2021

Nils van der Poel

In Trouw stond vandaag een interview met de Zweedse schaatser Nils van der Poel onder de ellenlange kop "Een ex-soldaat met een ontwapenend verhaal: Nils van der Poel is de nieuwe schaatssensatie".

Ik wil het graag onder jullie aandacht brengen, daar deze stayer breekt met de uitgekiende trainingsschema's van tegenwoordig. In plaats daarvan rent hij een dubbele marathon als voorbereiding op een wedstrijd. Ook heeft hij maandenlang rondgereden met schaatsen, waarvan de ronding niet goed was. En dan tot 12.42.80 op de 10 kilometer rijden!
Zijn geheim: zoveel mogelijk trainingskilometers maken. "Schaatsen is immers een uithoudingssport!"
Kijk, dat is iemand, waar ik mee kan praten. Zelf loop ik ieder jaar de marathon als training voor de Elfstedentocht. Sinds ik dat doe, is mijn basisconditie met sprongen vooruit gegaan!

Waar Patrick Roest, en vermoedelijk de meeste anderen, na een zwaar toernooi rust pakken, gaat hij tientallen kilometers hardlopen. "Patrick heeft een talent, dat ik niet heb. Hij kan rondetijden rijden, die ik niet haal. Ik moet het hebben van een andere aanpak."
In zijn geval is dat ultralopen. "Gewoon" 4 marathons achter elkaar lopen. Een betere mentale training kun je je niet wensen. Voor wie dat aankan, is de 10 kilometer schaatsen een fluitje van een cent.

Roest over zijn nieuwe concurrent: "Het is voor het schaatsen mooi, dat hij weer terug is. Hij is een bijzonder figuur, ook buiten de baan."
Ook daarin kan ik me helemaal vinden. Kleurrijke personen maken het leven een stuk leuker. In het geval van Nils van der Poel zou ik zeggen: een parad-ijsvogel, een ijsvogel en een paradijsvogel ineen.


Dat we nog maar lang van deze bijzondere schaatser mogen genieten!

Geen opmerkingen: