maandag 15 april 2024

De duurzame 100

In Trouw stond afgelopen weekend een oproep om kandidaten aan te melden voor de De duurzame 100 van 2024.

Trouw zoekt nieuwe kanshebbers voor de Duurzame 100, een top voor uitblinkers die zich ‘van onderop’ inzetten voor duurzaamheid. Dit jaar - de 16e editie - gaat dat breder dan andere jaren. We zoeken naast de afvalrapers, duurzame boeren, bosbeschermers en groepen die milieuvervuiling aan de kaak stellen, ook projecten in onder andere de gezondheidszorg, op scholen, in kerken of moskee, bij sportverenigingen, in de wereld van de kunst en cultuur.

We zoeken initiatieven in de volgende tien categorieën
Wetenschap & Onderwijs
Startups & sociaal ondernemen
Klimaat & Energie
Hergebruik & Afval
Natuur
Landbouw & Voedsel
Kunst & Design
Gezondheid
Religie & Filosofie
Sport


Bij het zien van de categorie Sport wist ik, dat Zwembad & IJshal De Vliet een behoorlijk grote kans maakte om in de Top-10 van Sport te komen. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat iemand dit energieneutrale sportcomplex nomineert voor De duurzame 100.

En waarom wachten op anderen als je het zelf ook kunt. 
Derhalve stuurde ik dit mailtje:

L.S.,

Bij deze wil ik het in oktober 2023 geopende Zwembad en IJshal De Vliet in Leiden nomineren voor een plaats in de Duurzame 100 in de categorie Sport.
Met de warmte, die vrijkomt bij het koelen van het ijs, wordt het overdekte zwembad verwarmd. Er rijdt een volledig elektrische dweilmachine, die de stroom betrekt van het dak, dat vol ligt met zonnepanelen.

Verder is er een warmtepomp aangeschaft, die 2 ton heeft gekost.
Kortom, waar de voorloper van IJshal De Vliet vrij veel energie gebruikte, net als trouwens andere kunstijsbanen in Nederland, daar verrees in de Sleutelstad een energieneutrale ijsbaan.
Ik verwijs u graag naar een artikel "Wauw!" van Carl Mureau van de KNSB, dat veel achtergrondinformatie geeft.

Kortom, op het gebied van energiebesparing is Zwembad en IJshal De Vliet een voorbeeld voor anderen.

Met (milieu)vriendelijke groet,
Bert Breed

Geen opmerkingen: