donderdag 25 april 2024

"Kom op nou jongens!"

Een paar weken geleden kreeg ik via de IJVL een uitnodiging voor "Kom op nou, jongens!" De gemeente Leiden had een avond over Positief coachen georganiseerd in het kader van Veilig sporten in Leiden.

Daar je nooit te oud bent om te leren, meldde ik me aan voor deze avond in "Ins Blau". Zodoende fietste ik na het avondeten naar de Haagweg, waar het nog lastig was om een plekje te vinden in de fietsenstalling. Sportief Leiden was op de fiets gekomen.
Met zo'n 100 andere sportcoaches konden we genieten van een solovoorstelling met publieksparticipatie over positief coachen met zeer herkenbare voorbeelden uit het werkleven en de gedragingen van een voetbalvader.

De voorstelling was hilarisch en leerzaam tegelijkertijd en liet duidelijk zien, wat er gebeurt als je in een positieve of negatieve spiraal zit.

Hockeycoach Marc Lammers werd ook aangehaald met deze fenomenale uitspraak: "Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen op mijn zwakste punt!"
Tip voor alle coaches: het is veel effectiever om de sterke kanten van je pupillen nog beter te maken, dan om veel tijd en energie te besteden aan het verbeteren van de zwakste punten.
Positief coachen kent echter ook zijn valkuilen. Je moet niet verwachten, dat je iedereen meekrijgt. Zo'n 30% vindt meer genoegen in blijven klagen. Je hebt dus geduld nodig voor je blijvend resultaat boekt.

Als je zo'n 15% meekrijgt, dan is de kans groot, dat een flink deel van de middengroep zich aansluit. Voor sportclubs is dit de basis voor een veilig sportklimaat.

Na afloop praatte ik bij een Palm nog een tijdje na met een paar mensen van Leiden Atletiek. De sporten mogen dan anders zijn, met coachen stuit je op dezelfde problemen en kansen!

Geen opmerkingen: