dinsdag 9 april 2024

Ik vertrek

Tijdens mijn studie voor bibliothecaris aan de Frederik Muller Akademie in Amsterdam kwam ik in aanraking met het verschijnsel "Liber amicorum". In gewoon Nederlands een vriendenboek.

Gisteren kreeg ik zo'n onvervalst liber amicorum in handen, dat geschreven is door "Krasse knar" Hans den Outer onder de simpele, maar de lading goed dekkende titel "Ik vertrek".

De ondertitel "38 jaar fietsen en schaatsen" verhaalt over de periode 1985 tot 2023. In deze periode hebben auteur Hans den Outer en Henk Distelvelt zeer veel samen gesport, waarbij de gezelligheid en de gein altijd een grote rol gespeeld hebben.
Al die jaren heb ik op dinsdagavond met dit illustere duo geschaatst in de Ton Menken IJsbaan.

Na afloop werd bij blond schuimend bier de training grondig geëvalueerd.

In die tijd trainde onze trainingsgroep van de IJVL bij "Swift" en in de kantine kwamen we hen in de kantine van deze Leidse wielrenvereniging vaak tegen.
De laatste 10 jaar schaatsten we samen met de "Twee van Breda", waar ze de boel graag op stelten zetten. Wat dat aangaat is "Ik vertrek" een feest van herkenning. Dat geldt ook voor het schaatsen op natuurijs in de Leidse regio: de Vogelplas, de Kagerplassen enzovoorts.

De kers op de taart was de Elfstedentocht van 1997, die veel schaatsers uit de Leidse IJshal gereden hebben.

Henk en Hans waren in teamverband vaste deelnemers aan de 1000 rondjes van Leiden.
In "Ik vertrek" staan ook veel fietstochten beschreven, van Zuid-Limburg tot Italië en Spanje. Daarbij werden de Picos de Europa op de grens van Cantabrië en Asturias beklommen, een prachtig gebied, dat ik iedereen kan aanbevelen.

Boy van Dijk wordt gememoreerd als samenbindende factor in de vriendengroep, die ook Loek Noest inmiddels is verloren. Het gevoel voor humor bleef intact.

Het optreden van "The Shoes" in "La Bota" had het liber amicorum ook gehaald.
Door het vertrek van Henk Distelvelt is het bij de "Krasse knarren" in IJshal De Vliet een stuk stiller geworden. We missen de geintjes van de "Twee van Breda".
Henk, veel plezier in het Brabantse land.

Houdoe!

Geen opmerkingen: