dinsdag 13 december 2022

"De broek van Loek en de zooi van Boy!"

We hadden een koude nacht achter de rug. Op KNMI-meetpunt Voorschoten vroor het ruim 7 graden.
Op klomphoogte zelfs ruim 10 graden!


Gisterenavond kregen we een appje van Frans van Rijn, dat de ijsbaan van Warmond vandaag open ging. Echter alleen voor leden. Onze correspondent ging er naar toe om poolshoogte te nemen.

Als coördinator van de "Krasse knarren" ging ik gewoon naar de Leidse IJshal. Ik kwam daar na een koude fietsrit gelijk aan met Hans den Outer en Henk Distelvelt. Zij hadden het over de kleding, die ze aanhadden. "De broek van Loek", zei Hans, waarop Henk antwoordde: "De zooi van Boy!"
Zij hadden schaatskleding aan van onze overleden schaatsvrienden Loek Noest en Boy van Dijk. Zelf had ik sportkleding aan van de eveneens overleden trainingsmaat Dick van Beelen.

Aan de opkomst te zien waren veel schaatsers al met hun hoofd bij de ijspluimen.

Deze bieden perspectief voor de komende dagen.

Met een peloton van 8 man en een handvol losse schaatsers op de buitenbaan met goed glijdend hard ijs, kwamen we vaak op kop. Na de eerste helft van de piramide gingen we aftellen: 10, 9, 8 enzovoorts tot we bij de laatste ronde uitkwamen. In totaal reden we 130 rondjes.

Na de koffie en thee ging ik nog even naar Voorschoten om bij "Odin" wat boodschappen te doen. Op weg er naartoe fietste ik langs de landijsbaan van Voorschoten.

Misschien dat het hen lukt om komend weekeinde open te gaan. Eerder gaat helaas niet lukken.
Weer thuis kreeg ik te horen, dat de afspraak, die ik vanmiddag had, werd uitgesteld naar volgende week. Meteen daarna belde trainingsmaat Jos Drabbels. Hij wilde vanmiddag naar de Vogelplas fietsen. Hij vroeg me, of ik zin had om mee te gaan. Natuurlijk!
Na met Ada en Ana geluncht te hebben, trapten we samen naar de Vogelplas, waar nog steeds gebaggerd werd.

In de hoek bij het viaduct ligt daarentegen een prachtige, maar nog dunne ijsvloer.
De grote vraag is: hoe kom je door de dikke rietkragen naar de spiegelgladde ijsvloer?

We reden nog even naar de vogelkijkhut, waar je een prachtig zicht had op waar eventueel wel en waar zeker niet geschaatst kan gaan worden.
De golfbrekers tegen afkalving van de rietkragen zorgen er ook voor, dat het water rustiger wordt en sneller kan bevriezen!

Via de oostzijde van de Vlietlanden reden we weer naar de Stevenshof toe, waar ik van Frits van Huis een appje ontving over de opbouw van de ijsvloer in Leiderdorp.

Met alle verzamelde informatie op deze eerste ijsdag van de winter van 2022-2023 is het voor mij duidelijk, dat ik morgenochtend naar de ijsbaan van Warmond ga fietsen.

Geen opmerkingen: