woensdag 7 december 2022

De rovers

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje, net als het Spaanse elftal.

Volgens de berekening van de Rekenpiet komen ze tegelijk aan in Madrid.


De berekening hoe lang ik er over zou doen om bij de Leidse IJshal te komen was vrij simpel. In het winterseizoen fiets ik er minimaal viermaal per week naar toe en soms zelfs tweemaal op een dag.

Vandaag reed ik om half 4 naar de Vondellaan om schaatsles te geven aan kinderen uit Oegstgeest. Ik had als thema "Skiƫn". Er zijn veel raakvlakken met schaatsen, waardoor je de oefeningen vanuit deze sneeuwsport kunt uitleggen.

De houding komt redelijk overeen. Dat is een pluspunt.

Vooral Langlaufen komt qua beweging aardig in de richting. De kinderen schaatsen dan wat meer recht naar voren, maar als beginpunt van de oefeningen is dit een prima uitgangspunt.
De volgende stap is het laten hangen van het been, waar je niet op staat. Het rustmoment
Daarna gaan we een beetje slalommen. Eerst een klein beetje, maar langzamerhand met steeds grotere bochten. Het had wat meer weg van snowboarden.

Na 2 rondjes halve olifantenoren met het gewicht op de hiel van het standbeen, strekten we dit been uit, terwijl we ons gewicht zijwaarts lieten vallen. Ineens had je het nastrekken van de afzet te pakken!


De ski's konden worden opgeborgen en wij ontpopten ons als rovers. Ik had gezien, dat Ted Onderwater en Eef Plugge, die zaterdag ook aan de Sinterklaasloop hadden meegedaan, klaar waren met de plastic noppen, die zij voor het schaatsen gebruikten. Nu had ik het gewoon kunnen vragen, of we ze mochten hebben, maar het is natuurlijk veel spannender, als je de halve bollen van plastic ging roven.

Zo gezegd, zo gedaan. Met een rode, gele op blauwe nop kwamen de rovers terug.

De eerste oefening was jongleren. Je moest de nop in de lucht gooien en deze al schaatsend weer vangen en zo een rondje van 200 meter rijden.
De volgende ronde was de moeilijkste: de nop op je helm zetten en dan een rondje schaatsen. Hoewel ik behoorlijk stabiel schaats, viel mijn halve bol vijfmaal van mijn helm.
De slotronde was om de nop op je rug te zetten en dan de ronde te schaatsen. Slechts een enkel kind lukte het om de nop op de rug te houden.

De rovers mochten daarna Eisstockschiessen met de plastic noppen. Als alternatieve estafette mochten ze om beurten de nop naar voren schuiven.

Aan het slot mochten de rovers in het bos-bos-bos slalommen tussen de bomen door. Bij gebrek aan bomen op het ijs deden we dat maar tussen de geroofde noppen door.

Als dat geen roversfeest was....

Geen opmerkingen: