maandag 19 december 2022

Droomfinale of 60 jaar schaatser

Gisteren kreeg Qatar de droomfinale, die het land verdiende: Frankrijk tegen Argentinië. Ik zeg nadrukkelijk verdiende, want er is genoeg voor betaald!

Als je het artikel over de toewijzing van het WK aan het nietige Qatar gelezen hebt, dan weet je, dat Frankrijk cruciaal was voor het verrassend aanwijzen van deze oliestaat.

Michel Platini vulde zijn zakken goed, het zieltogende Paris Saint-Germain werd met oliedollars uit het Midden-Oosten een toonaangevende Europese voetbalclub met als één van de sterspelers Lionel Messi....

Met dit in het achterhoofd is het dus begrijpelijk, dat de overduidelijke handsbal van Messi tegen Nederland niet met een gele kaart werd bestraft en dat bij de strafschop voor Argentinië de VAR niet werd ingeschakeld. De emir van Qatar is immers eigenaar van PSG. Hij kon tevreden zijn met deze finale. Zijn droomfinale.
Mijn droomfinale van het decemberwintertje beleefde ik op het zwarte ijs op de Schenksloot.

Toen ik thuis kwam van het schaatsen, stond het al 2-0 voor Argentinië. Ik geloofde het verder wel en ging me rustig douchen en onderhield me met onze gasten uit Spanje. Toen ik de uitslag van de ongetwijfeld door Argentinië gewonnen finale wilde bekijken, zag ik dat de strafschoppenserie op het punt van beginnen stond.
Had ik iets gemist? Nou, de Fransen wel: strafschoppen!

Schaatsen is en blijft voor mij de mooiste sport, die er is. Op de Schenksloot schoot ineens de gedachte te binnen, dat Ada en ik 60 jaar schaatser zijn. In december 1962, het begin van de roemruchte winter van 1962-1963, maakten we de eerste streken op smalle ijzers op sloten vlak bij huis.

Vanmorgen gaf ik in de Leidse IJshal schaatsles aan een tweetal beginners. Met intussen 60 jaar ervaring als schaatser en ruim 30 jaar als trainer heb ik genoeg bagage bij me om hen op weg te helpen. Degene, die er vorige week ook was, had flinke vorderingen gemaakt, de ander was een echte beginneling. Beiden voelden na afloop hun rug.

Deze oude rot kon hen geruststellen: ik voel mijn rug ook wel eens.....

Geen opmerkingen: