vrijdag 23 december 2022

De kerstboom

Het was weer een kletsnatte dag. Vooral vanmiddag plensde het langdurig.

Na een tweetal boodschappenritten in regenkleding ging het daarna pas echt los. Toen ik om kwart voor 5 naar de Leidse IJshal fietste om de kinderen van de IJVL schaatsles te geven, was het net droog.
Zo vlak voor Kerstmis lag het thema voor mij vast: de kerstboom.
Na een paar rondjes inrijden reden we het bos in. We moesten 2 rondjes slalommen tussen de bomen door. Nu wilde het toeval, dat Walter Boon op het rechte eind net een slalomparcours had uitgezet, waar wij met graagte gebruik van maakten.
Daarna reden we 2 rondjes met een virtuele bijl door het bos, waarna we eveneens 2 rondje een kerstboom omhakten. Dat betekende een rondje vallen!

Aansluitend moest de boom weer recht overeind gezet worden om daarna met de slee naar huis vervoerd te worden. In tweetallen sleepten de kinderen elkaar een rondje op, waarna de boom weer een rondje omhoog gezet moest worden. De volgende ronde moest de boom aan de onderzijde in de standaard vastgezet worden.

De doos met de ballen en lichtjes werd van zolder gehaald, waarna 2 rondjes lang de ballen van het ijs werden opgeraapt en opgehangen, één rondje de piek op de top gezet en 2 rondjes lang de lichtjes werden bevestigd.

Na een tweetal rondjes de slingers opgehangen te hebben, rolden we één rondje het snoer van de verlichting vlak boven het ijs uit. Tijd om al dirigerend een rondje lang "O denneboom" te zingen.

Na de kerstboom werd het tijd om de kerststal op te tuigen. 


We begonnen met een rondje kindje wiegen, waarna we met de os, die met de handen als hoorns op de helm rondrijdt en de ezel, die op willekeurige momenten naar achteren trapt, prima balansoefeningen hadden.


De herders reden twee rondjes met een virtuele lange stok rond, waarna ze eveneens een tweetal rondjes op de wilde dieren insloegen om de schaapskudde te beschermen.
Als engeltjes reden de kinderen al klapwiekend zo snel mogelijk een paar rondjes over het ijs. 
De drie koningen reden in drietallen naast elkaar. Ieder kind reed een keer in het midden, eenmaal links en eenmaal rechts.

Het slotakkoord was voor de kameel. De kinderen zaten een paar rondjes tussen de bulten van het schip van de woestijn. Ze moesten niet alleen op en neer bewegen, maar tegelijkertijd ook beurtelings zijwaarts naar links en naar rechts. Met deze balansoefening zat de laatste les voor Kerstmis erop. Het Kerstfeest kan beginnen.

Geen opmerkingen: