vrijdag 30 december 2022

Vuurwerk op het ijs

Het was een prachtig morgenrood, toen ik naar de Leidse IJshal fietste. Ik dacht er even over om er vlak bij huis een foto van te maken, maar met de schittering van het morgenlicht op de Rijn leek het me nog mooier. Niet dus. Laat een kans dus nooit lopen in de veronderstelling, dat het nog beter wordt!

Bij aankomst aan de Vondellaan was het al behoorlijk druk. Het zou met ruim 100 kinderen de drukste dag van de week bij de schaatslessen worden. Gisteren was het bij de lessen voor kinderen rustiger, maar kwamen er in totaal wel 700 mensen schaatsen!

Het thema lag vandaag, zo vlak voor Oudejaarsdag, voor de hand: vuurwerk.
Met een groep van 20 kinderen op een vrij smalle strook op de binnenbaan was de ruimte beperkt, maar we konden ons er toch op redden. Na een paar basisoefeningen om de druk achter op de hiel te krijgen, begonnen we, na een jarig kind te hebben toegezongen, met de oliebollen.


Na het kneden rolden we het deeg uit op het ijs met een deegroller, we maakten er balletjes van, deden deze in een pan en met een dienblad brachten we de oliebollen naar de kamer, waar we ze aan tafel zittend opaten. Met een dikke buik reden we nog een stukje uit, waarna het vuurwerk tevoorschijn kwam.

We begonnen met sterretjes, die we alle kanten op bewogen. Daarna kwamen de vuurpijlen, waarbij we hoog de lucht in sprongen. Bij de voetzoekers moesten we tweebenig slalommen. Bij de gillende keukenmeiden ging het om het geluidsniveau. Ik kan u verzekeren, dat kinderen hoog en hard kunnen gillen!

Na de fonteintjes, waarbij je springend naar de overzijde ging, was de cobra het sluitstuk. Met een lange slinger van 20 kinderen ging de cobra zigzaggend naar de overzijde van de binnenbaan.

Na een grote cirkel gemaakt te hebben, volgde de boom wordt hoe langer hoe dikker. Aansluitend maakten we in tweetallen een poortje, waar iedereen onderdoor moest. Als je er onderdoor was, sloot je achteraan weer aan. Zo staken we zeer diep zittend de binnenbaan over.
In viertallen gingen we als treintje heen en terug, waarna het volgende kind op kop kwam. De afsluiting was tweelingtikkertje. Dat geeft altijd vuurwerk op het ijs!
Als afsluiting van de schaatslessen in 2022 kregen we allemaal een oliebol, die Bakkerij Van Maanen gratis ter beschikking had gesteld. Onze hartelijke dank hiervoor!

Geen opmerkingen: