maandag 1 april 2024

Paashaaswijkloop

De eerste 10 kilometer in aanloop naar de Marathon van Leiden was de Paashaaswijkloop, die al sinds jaar en dag op Tweede Paasdag gehouden wordt in de Oegstgeester wijk Haaswijk.
We sliepen uit. Ik werd om 10 over 7 wakker, mijn vrouw pas om 10 voor 8. We stapten dus verkwikt uit bed. Na het ontbijt vertrok Ada naar de volkstuin, terwijl ik mij gereed maakte voor het vertrek naar de startstreep in Oegstgeest.

Het was bewolkt maar droog weer met windkracht 4. Met temperaturen rond de 13 graden Celsius was het prima loopweer.

Ik schreef me in voor € 6,- en met startnummer 598 wandelde ik naar de gymzaal, waar het toilet was. Vervolgens wandelde ik terug naar het startvak. Op weg er naartoe kwam ik "Krasse knar" Dick Duindam tegen, met wie ik al ruim 40 jaar schaats. Uiteraard maakte ik een praatje met hem. 
Na met Bea, een oud-collega uit Katwijk, gepraat te hebben, ging ik met de meute om kwart over 12 van start. Na 18 seconden passeerde ik de startstreep.

Na ruim een kilometer sloop ik langzaam maar zeker naar voren en zo haalde ik een meisje, dat ik schaatsles gegeven heb in IJshal De Vliet, in. Zij deed samen met haar moeder de 5 kilometer. Ik bood aan om hen te hazen. In dit geval te Paashazen.
Op het eerste rondje door de Paashaaswijk volgde het eerste rondje om de Klinkenbergerplas. Halverwege het parcours kwam ik "Krasse knar" Mart Moraal tegen, die later als fotograaf op zou treden. 
Ondertussen deden we 5 minuut 30 over een kilometer, waar de loopsters in mijn kielzog uitgingen van 6 minuten per 1000 meter, Ik zette hen netjes af bij de splitsing van de 5 en 10 kilometer en voor hen was het nog maar een kleine kilometer naar de finish. Het schaatsmeisje zou met 28.48 een persoonlijk record lopen.

Via de route door Haaswijk liep ik naar de Klinkenbergerplas voor de tweede ronde.

Deze was een kilometer langer, daar een hoek in de bebouwing niet voor de tweede keer liepen. Dit werd gecompenseerd door een loop om de kleine plas.

Op dit op en neer golvende pad liep ik gelijk op met een in het zwart geklede jonge vrouw. Na een beker water begon ik aan de laatste 2 kilometer. De eindstreep kwam steeds nader.


De bruto eindtijd was 54.39, met aftrek van de 18 seconden had ik 54.21 over de 10 kilometer gedaan. Een negatieve split, het kenmerk voor een goed gelopen stayersafstand.

De laatste meters van de 10.000 meter zijn op bovenstaand filmpje vanaf 24.24 te zien. Na de loop met Mart geëvalueerd te hebben, wandelde ik naar mijn fiets toe, die netjes langs de bloemenrand gestald stond tegen een boom.

Ik was een tevreden mens. Ik ben al een stuk verder in de voorbereiding op de marathon als vorig jaar.

Geen opmerkingen: