maandag 7 december 2009

Klimaattop


Na de op één na warmste november vanaf 1900 (alleen 1994 scoorde nog "beter") en zeer veel neerslag, lijkt het er op, dat rond het komende weekeinde de bordjes verhangen gaan worden. Ironisch genoeg op het moment, dat de klimaattop in Kopenhagen met tal van wereldleiders naar zijn climax toe gaat. Levert de klimaattop direct merkbaar resultaat op? Of zoals Barack Obama het zegt: "Yes, we can!"
De temperaturen gaan terug naar waarden rond het vriespunt en dan gaat het bij iedere schaatser toch een beetje kriebelen. Zou er net als vorig jaar een natuurijsperiode komen?
Op zich is daar op dit moment nog niets over te zeggen. Het weer valt met redelijke betrouwbaarheid tot 5 dagen vooruit te voorspellen, daarna wordt het toch minder betrouwbaar naarmate het tijdstip verder weg ligt. Maar de trend is toch duidelijk.
Diverse onafhankelijk van elkaar opererende weermodellen geven in meer of mindere mate kouder weer aan, van temperaturen net boven het vriespunt tot zelfs matige vorst.

Kortom, het ziet er naar uit, dat we na anderhalve maand veel te warm en te nat weer, afstevenen op de eerste aanval van Koning Winter in seizoen 2009/2010. Als ik nu zou kunnen tekenen voor net zo'n mooie natuurijsperiode als vorig jaar, ik zou het blind doen!

Geen opmerkingen: