woensdag 14 april 2010

Het Feyenoord-dilemma

De titel van dit stukje heeft wat weg van een thriller van Robert Ludlum. Spannende boeken, die ik van harte kan aanbevelen. Denk daarbij aan titels als "De Aquitaine samenzwering", "Het Bourne bedrog", "Het Matlock document" en "" De Scarlatti erfenis".


Gaandeweg de avond werd ons gisteren duidelijk, dat er komend weekeinde sprake zal zijn van "Het Feyenoord-dilemma".
Gisterenavond hadden we namelijk de eerste pre-droogtraining. We vertrokken vanuit het huis van Hans Boers. Naast hem waren Jaap de Gorter, Jos Drabbels en Wil Verbeij aanwezig. Met zijn vijven liepen we naar kasteel Duivenvoorde en vandaar onder het spoor door en langs het spoor terug naar Leidschendam.
Onder het lopen door hadden we het onder andere over de deplorabele toestand van de Uithof, waarvan het momenteel onzeker is, of er volgend jaar ijs ligt op de 400-meterbaan, en over de bekerfinale Feyenoord-Ajax. Over en weer zaten Feyenoord-fan Jaap en Ajax-fans Hans en Bert elkaar te jennen. Zolang het maar goedmoedig gebeurt, is er niets aan de hand: daar is de sport ook voor bedoeld!
Bij Hans aangekomen keken we op teletekst naar de tussenstand van AZ-Twente. De Alkmaarders stonden met 1-0 voor en dat bleef de rest van de wedstrijd zo. Toen dit de eindstand geworden was, hadden de Ajacieden een hele leuke avond, zeker gezien het resterende programma van F.C. Twente. De kans op een prachtige ontknoping van dit voetbalseizoen zit er dus dik in.
"Op het kampioenschap van Ajax" zeiden Hans en ik.
"Dat kun je vergeten" antwoordde Jaap: "Je gelooft toch niet, dat Feyenoord punten van Twente wil pakken en zo Ajax kampioen maken?"
Zo hadden we het nog niet bekeken. Er zit zeker een kern van waarheid in deze dit keer wijze woorden van Jaap. Want welke Feyenoord-trainer wil de boeken in gaan als degene, die Ajax aan het kampioenschap heeft geholpen? Jarenlang zal hij met hoon worden overladen. En dan iedere wedstrijd in de Arena massaal toegezongen worden met een sarcastisch "Mario bedankt, Mario bedankt..."

Trainer Mario Been en zijn spelers zitten dus opgezadeld met "Het Feyenoord-dilemma":
opzettelijk verliezen, met de kans, dat NAC de ploeg uit Enschede alsnog beentje licht, of de aartsrivaal aan de landstitel helpen? Ga er maar aanstaan. Ik heb het idee, dat Mario Been wel eens lekkerder geslapen heeft.
Nou, Jaap, laat ik sportief blijven. Als Feyenoord van Twente wint en zo Ajax aan het landskampioenschap helpt, mag je Hans en mij nogmaals trakteren op een Feyenoord-biertje.

Geen opmerkingen: