zondag 4 maart 2012

Remon Lansbergen


Het was niet de bedoeling, dat ik vandaag de 10 van Alphen zou gaan lopen. Ik zou op Flevonice deelnemen aan IJsstrijd ten behoeve van de Nierstichting. Edoch, deze week kregen we een afmelding van dit evenement. Vanwege de hoge temperaturen kon er geen goed ijs gegarandeerd worden, een euvel, waar we 2 jaar geleden ook al eens mee waren geconfronteerd. IJsstrijd 2012 is nu uitgesteld naar zaterdag 15 december.

Zodoende kon ik op het laatste moment nog transfervrij gestrikt worden voor het team van Groenewegen Haket Ammerlaan bij de 10 van Alphen.
We hadden afgesproken om de trein van 12.26 vanaf Leiden Lammenschans te nemen. Met Jos Drabbels en Jaap de Gorter fietste ik er naar toe. Wil Verbeij en Hans Boers waren er al. De trein echter niet en deze viel blijkens de omroepberichten uit. We wandelden naar de auto van Hans en reden met zijn vijven naar Alphen aan den Rijn. Hier hadden we de laatste parkeerplek bij de tennisbaan.
In een grote tent konden we ons omkleden en kregen we de startnummers overhandigd, terwijl het regende. Ik zou aan de startstreep verschijnen als Remon Lansbergen.

Een half uur voor de start gingen we inlopen. De regen werd minder en je kon op een gegeven moment zelfs een waterig zonnetje ontwaren.
De trainingsjacks bleven in de tent achter en we begaven ons naar het startvak. Daar we pas 5 minuten voor de start naar binnen gingen, stonden we behoorlijk achteraan.
Om 5 over 2 loste een der wethouders het startschot en konden we na een kleine minuut de startstreep passeren.
Niet dat we toen meteen in ons ritme konden komen. We kwamen als bedrijvenloop samen met de individuele lopers in een soort trechter terecht en moesten ons een kilometer lang inhouden: er was gewoon geen ruimte om fatsoenlijk in te kunnen halen. Pas bij de brede weg vonden we die ruimte wel.
Met een ruime bocht liepen we weer terug naar het startvak, waar René Mersch, Hans Boers, Jos Drabbels en ik vlak bij elkaar liepen. We haalden een duo van de BAM-ploeg in. Een goed teken. Er zijn BAM-duo's, die nog geen 13 minuten doen over de 10 km.
Wij deden er wat langer over. Bij de eerste en enige drinkpost op 5 km kwamen we na 26.57 bruto tijd. Bij het drinken moest ik een gaatje van 20 meter laten vallen ten opzichte van Jos en Hans, van nature snellere lopers. Het gaatje liep ik in de tweede helft van de race niet meer dicht. Integendeel zelfs, het gaatje werd telkens wat groter. Na ruim 6 km kwamen de 10 en de 20 km samen en waar ik tot die tijd voornamelijk had ingehaald, werd ik nu ook regelmatig zelf ook een prooi voor snellere lopers: de subtop van de 20 van Alphen. In de laatste km werden we aangemoedigd door een vrij massaal opgekomen publiek. René Mersch wist me nog in te halen, zodat ik als 4e loper van Groenewegen Haket Ammerlaan. De nettotijd van 47.50 was een modale tijd, niet goed, maar zeer zeker ook niet slecht. Jos en Hans pakten ongeveer een minuut op me en René 12 seconden. Daar Jaap de Gorter in 49.25 binnen kwam, eindigede Groenewegen Haket Ammerlaan op de 10e plaats in de bedrijvenloop in een veld van 54 teams.
Remon Lansbergen kan morgen op zijn werk pronken met een verbetering van zijn persoonlijk record. Maar zoals Johan Cruijff ooit opmerkte: "Elk voordeel heb zijn nadeel!" Het is niet aannemelijk, dat Remon Lansbergen dit persoonlijke record binnenkort gaat verbeteren, en wellicht doet hij dit nooit.

Geen opmerkingen: