woensdag 13 november 2013

India

India is een land, of beter gezegd een subcontinent met 1 miljard inwoners. Het heeft door de ligging, totaal geen schaatscultuur. Toch zou het bijzonder vreemd zijn, als er onder die miljard mensen zich geen sporters zouden bevinden met een bijzondere aanleg voor het schaatsen.
Bij het Nederlands kampioenschap afstanden doet Anice Das al een aantal jaren mee. Zij is geboren in Mumbay, bij ons beter bekend als Bombay.

Onlangs wist de geadopteerde Anice Das zich met een 4e plaats op de 500 meter te plaatsen voor de Wereldbekerwedstrijden.

Nu kun je de haar bijna haar hele leven in Fryslân woonachtige sprintster rustig een Friezin noemen. Dat kun je bepaald niet zeggen van Vishwaraj Jadeja.

Deze Indiase sporter heeft zich na het skeeleren bekwaamd in de edele schaatssport. Hij wil zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2018.

Nu zal hij met zijn toptijden geen potten breken, maar ik zou er blind voor tekenen.
Maar het Olympische motto is nog immer: "Deelnemen is belangrijker dan winnen".
Ik gun het hem van ganser harte.

Wie weet komen er uit onverwachtse hoek ineens talenten omhoog, waar de Nederlandse schaatsers het knap moeilijk mee gaan krijgen. Want wees eerlijk: wie had 10 jaar geleden gedacht, dat Tsjechië met Martina Sablikova een wereldtopper in huis zou hebben?
Tussen die miljard Indiërs moeten, zo leert de kansberekening ons, ongetwijfeld uitzonderlijke talenten zitten.
Ik hoop, dat Vishwaraj Jadeja zijn Olympische droom waar mag maken.

Geen opmerkingen: