donderdag 8 oktober 2009

Kraakverbod


In de Tweede Kamer wordt op dit moment hard gewerkt aan een kraakverbod. Op zich klinkt het beschermen van eigendomsrechten heel nobel, maar er zitten toch wat haken en ogen aan. De voornaamste is, dat er momenteel een regeling is, dat er pas gekraakt mag worden, als een pand minimaal een jaar leeg staat. Er moet inderdaad tegen krakers, die geweld gebruiken, opgetreden kunnen worden. Dat kan nu ook al, door de wetgeving rond openlijke geweldpleging. Daar heb je geen speciale wet voor nodig.
De maatschappelijke veranderingen in de laatste 20 jaar hebben het in bepaalde steden zeer aantrekkelijk gemaakt om te gaan speculeren. Door de schaalvergroting in het hoger onderwijs zijn in bepaalde steden mega-hogescholen ontstaan, terwijl studenten uit andere plaatsen verdwenen, zoals bijvoorbeeld uit Kampen. De wet van vraag en aanbod drijft dan de prijzen in de studentensteden op.
Daarnaast is de vastgoedhandel deels in handen gekomen van criminelen, die onroerend goed gebruiken om drugsgelden en ander crimineel geld wit te wassen. Door deze wet, krijgen types als Willem Holleeder vrij spel. Nu is er immers altijd de dreiging, dat een pand gekraakt kan worden na een jaar leegstand. Het gevolg is: veel studenten wonen "anti-kraak". Door deze wet aan te nemen, wordt het kind met het badwater weggegooid en gaan we weer terug naar de jaren '70, met aan de ene kant veel mensen die woonruimte zoeken en anderzijds flinke leegstand.

Want waarom zou je als huiseigenaar de moeite doen om mensen anti-kraak te laten wonen?
Het gevolg van zulke kraakwetten is te vinden in Belgiƫ en Frankrijk, waar je leegstand ziet, ook van monumentale panden. Tijdens mijn fietsvakantie in Noord-Frankrijk zag ik monumenten, waar de bomen uit de daken groeiden! En wat zal de waarde van je huis worden, als je links en rechts van je 2 leegstaande bouwvallen hebt staan? Zelf denk ik, dat je dan beter af bent met 2 bewoonde panden, gekraakt of in anti-kraak voor een schappelijke prijs verhuurd. Hou de huidige praktijk dus in stand. Daardoor worden de panden bewoond en dat voorkomt verval. Deze wet is alleen gunstig voor "vastgoedhandelaren" als Willem Holleeder.

Geen opmerkingen: