woensdag 28 oktober 2009

De bonte dinsdagavondtrein


In de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw was "De bonte dinsdagavondtrein" een zeer populair radioprogramma met optredens van o.a. Snip & Snap, Bobbejaan Schoepen, Toon Hermans, Rudi Carrell en Willy Alberti.

Dit was echter voor mijn tijd, maar in het winterseizoen begeef ik me wel iedere avond in een bonte dinsdagavondtrein. Dat doe ik in de IJshal aan de Vondellaan, waar diverse "treintjes" met verschillende snelheden hun rondjes rijden. Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd in de kleding van de diverse schaatsers.
Het was voor mij, na de valse start van het seizoen, de eerste "normale" dinsdagavondtraining. Ik kon weer 2 uur aan één stuk doortrainen. Het eerste uur reed ik mee in het peloton. De snelheid is afhankelijk van degene, die aan kop rijdt. Over het algemeen werd er een redelijk constant tempo gereden, maar toen Martin Wijnands op kop kwam, was het een kwartier lang buffelen. Goed voor de conditie, wat minder voor de techniek. Je gaat dan toch een beetje "harken".
Om een uur of 9 verlaten veel schaatsers de baan, waarna je het tweede uur veel ruimte hebt om aan je techniek te werken. Tegenwoordig begin ik dit uur meestal door een minuut of 10 achter Wierd Wagenmakers aan te rijden. Deze Fries heeft een zeer goede techniek en door in zijn slag te vallen, kun je proberen om zo je eigen techniek te verbeteren.
Toen het nog rustiger was geworden en we met een man of 20 op de buitenbaan reden, ging ik de valbeweging oefenen. Vooral op het rechte stuk komt dit er steeds beter in. De bochten liepen op het eind van de avond niet, vanwege een klein lichamelijk ongemak: een blaar op de knokkel onder de linkerenkel. Het nastrekken van het linkerbeen in de bocht was zodoende niet echt fijn. Maar desondanks ben ik dik tevreden, dat ik weer eens 2 uur vol kon maken in de bonte dinsdagavondtrein.

Geen opmerkingen: