maandag 12 oktober 2009

Olympische Spelen

Nauwelijks was bekend, dat Rio de Janeiro in 2016 de Olympische Spelen mag organiseren, of de eerste aanmelding voor 2020 is al bekend. Hirosjima en Nagasaki willen samen de Spelen gaan organiseren, 75 jaar, nadat 2 atoombommen deze Japanse steden volledig in de as gelegd hadden. Er wordt in Nederland wel gewaarschuwd voor het gevaar van paddo's, maar dat stelt niet voor in vergelijking met de paddestoelen, waar Hirosjima en Nagasaki mee te maken kregen.

In de jaren '80 was ik een van die honderdduizenden demonstranten tegen de kernwapenwedloop in het algemeen en de plaatsing van 572 kruisraketten in het bijzonder. Ik was zowel in Amsterdam in 1981 als in Den Haag in 1983 aanwezig. Daar zong Klein Orkest het schitterende "Over de muur".
Intussen is de muur gevallen en is Europa een oase van rust in een verder onrustige wereld. Wat dat aangaat zou het IOC een prachtig gebaar maken, dat juist de twee grondigst vernietigde steden in de Tweede Wereldoorlog, Hirosjima en Nagasaki, die letterlijk uit hun as zijn herrezen, de Olympische Spelen krijgen toegewezen. Een mooier gebaar kan niet gemaakt worden, dan deze symbolen van hoop in 2020 "the Games" te laten organiseren.
In 2024 ligt het continent al vast: Afrika heeft de Spelen nog nooit binnen de poorten gehad. Heel Nederland viel vorige week over kroonprins Willem-Alexander heen vanwege zijn vakantiehuis in Mozambique. Beste mensen: dit is gewoon een rookgordijn. Willem-Alexander is behalve kroonprins ook IOC-lid. Als het nu lukt, om in Mozambique zonder al te veel corruptie een veilig vakantiehuis te laten bouwen binnen het budget en binnen de gevraagde bouwtijd, moet dat ook lukken met de Olympische Spelen in 2024. Want Afrika mag dan veel landen hebben, veel landen hebben flinke last van binnenlandse spanningen en/of enorme corruptie of wanbestuur. Mozambique is één van de meest stabiele landen van Afrika!

Het probleem van Willem-Alexander is, dat iedereen hem onderschat. Natuurlijk, hij komt niet uit een doorsnee-gezin. Veel dingen, waar iedereen van droomt, komt hen gewoon aangewaaid. En probeer dan maar eens "gewoon" te blijven! Maar om, zoals vorige week in één van de opiniebladen gebeurd is, hem "een verwend kind" te noemen, is ver bezijden de waarheid. W.A. van Buren heeft de Elfstedentocht in 1986 uitgereden en ook de marathon van New York volbracht.

Welnu, daar ik enige ervaring heb met zowel het schaatsen van 200 km (6 keer uitgereden) als het lopen van 42.195 meter (7 keer uitgelopen), kan ik wel concluderen, dat de kroonprins over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt. Als je geen doorzettingsvermogen hebt, haal de de finish bij dit soort evenementen gewoon niet!
Daarnaast weet ik uit de eerste hand, dat het IOC-lid over gevoel voor humor beschikt. Bij de opening van de nieuwbouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland wees hij, toen hij in een kleine groep was, deze mensen op het water bij het Pesthuis. "Zien jullie dat water? Dat is geen drinkwaterkwaliteit!" Hij doelde daarmee op de brede sloot, waar hij in zijn studententijd met zijn auto in gereden was. Het mooie was, dat diezelfde dag een onbekende Leidenaar daar een bordje bij gezet had met Willem-Alexander-kanaal.

Wat dat aangaat: ik zie niet op tegen een koningschap van Willem-Alexander. Als je gevoel voor humor en wat zelfspot hebt, heb je bij mij een streepje voor. En als anderen je onderschatten, is dat hun probleem. Let voor 2024 dus op de kandidatuur van Mozambique!
En dan komen we uit bij de Spelen van 2028. Nederland wil zich dan kandidaat stellen. Dat gaat traditiegetrouw weer uitdraaien op rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam. Maar goed, wel zijn gewend in Nederland om te polderen en waar kom je uit als Amsterdam en Rotterdam elkaar de eer niet gunnen: dan ga je halverwege zitten. En laat nu Leiden precies tussen Amsterdam en Rotterdam in liggen!
De Olympische Spelen van 2028 komen, met ex-Leidenaar koning Willem IV als grootste lobbyist bij het IOC, dus gewoon naar de Sleutelstad.

En als je dat weet, dan vallen een heleboel puzzelstukjes ineens op hun plaats. Waarom moest en zou de Rijn-Gouwe-Lijn koste wat kost ineens worden aangelegd, terwijl ook de A4 verbreed gaat worden en de Rijnlandroute dwars door Voorschoten aangelegd gaat worden? En waarom maakt het gemeentebestuur van Leiden ineens haast met de aanleg van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder? Dat bedrijventerrein is gewoon een dekmantel: in de Oostvlietpolder komt gewoon het Olympisch Stadion van Leiden, vlak bij Schiphol strategisch gelegen aan de verbrede A4.
Tel daarbij het Huis van de Sport op, waar alle binnensporten terecht kunnen, met als extra iets wat geen andere kandidaat kan bieden: een 400-meter ijsbaan voor een échte cooling-down! En je hebt veel faciliteiten, die al aanwezig zijn: roeien en open waterzwemmen kan op de Vliet, zwembad de Vliet wordt Olympisch, wielrennen kan öp de Bult bij Swift, hockey bij Roomburg en voor voetbal wordt uitgeweken naar het stadion van F.C. Den Haat, pardon, ADO Den Haag. Het wordt vrouwenvoetbal, want de FIFA wil niet de sterkste landenteams afvaardigen, dus het mannenvoetbal verdwijnt van de Spelen.
Leiden heeft een fantastisch marathonparcours, dus daar hoeft niets meer aan te veranderen. Alleen het parcoursrecord zal daarna nooit meer verbeterd worden!
Nieuw is in 2028 het skeeleren: dat gaat naar de skeelerbaan in Leiderdorp, terwijl de Rijn-Gouwe-Lijn zijn diensten gaat bewijzen: de nieuwe zeehaven in Katwijk wordt de thuishaven van het windsurfen en zeezeilen, terwijl Noordwijk het golf en beachvolleybal krijgt toebedeeld.

Het grootste voordeel is, dat er dit keer geen Holland Heineken House hoeft te worden aangelegd: de Heinekenfabriek staat op 3 km van het Olympisch Stadion in de Oostvlietpolder. En nu we het toch over de Leids-Zoeterwoudse samenwerking hebben: de openingsact van de Olympische Spelen van 2028 wordt verzorgd door "the Shoes", die hun imposante muzikale carriere hier afsluiten met het door het hele stadion meegezongen "Osaka".
Op het hoogtepunt moet je stoppen!

Geen opmerkingen: