zondag 25 oktober 2009

De verjaardag van Asterix

In mijn jeugdjaren, toen ik nog droomde van een fantastische voetbalcarriere, die mij zou brengen van de plaatselijke voetbalclub DIOS uit Nieuw-Vennep naar Ajax, toendertijd de meest toonaangevende voetbalclub ter wereld, kwam er elk half jaar een nieuw album van Asterix en Obelix uit. Die voetbalcarriere is niets geworden, hoewel DIOS 8 ook erg leuk was, leunend tegen de doelpaal, terwijl de tegenstanders het strafschopgebied al binnenkwamen met de bal....
Bij Albert Uderzo is de vaart er ook een beetje uit: tegenwoordig duurt het meestal 3 tot 4 jaar, voor er een nieuwe Asterix verschijnt. Daar het deze maand 50 jaar geleden is, dat de eerste afleveringen van Asterix de Galliër in het Franse stripblad "Pilote" verschenen, is nu "De verjaardag van Asterix & Obelix" uitgekomen.

Het is altijd leuk om een Asterix te lezen, maar eerlijk gezegd vind ik de jaren, dat René Goscinny de teksten schreef, toch het leukste. Goscinny overleed in 1977 aan een hartaanval, waarna Uderzo ook de teksten voor zijn rekening nam. De scherpte, of misschien beter gezegd de scherpzinnigheid van René Goscinny ontbreekt in de latere albums toch wel een beetje.
Er zitten in "De verjaardag van Asterix & Obelix" weer veel leuke grappen, dus wat dat aangaat kan ik iedereen deze strip van harte aanbevelen, maar de top werd toch bereikt met "Asterix en de Britten", tegenwoordig uitgebracht als "Asterix bij de Britten".

In deze nieuwe vertaling hebben diverse hoofdpersonen en legerplaatsen andere namen gekregen, zoals het stamhoofd Abraracourcix, die tegenwoordig Heroix heet en de bard Assurancetourcix, die nu als Kakafonix door het leven gaat. Na meer dan 40 jaar Asterix lezen is dat toch wel even wennen.
Voor de sportliefhebber zijn er 2 albums, die ik van harte aan kan bevelen: "Asterix en de ronde van Gallië", zeg maar de oervorm van de Tour de France, en "Asterix en de Olympische Spelen", waarin ook toen al sprake was van doping.....


En voor de alternatievelingen onder ons is er de alternatieve uitgave uit 1979 van "Asterix en de kernsentrale", waarin zwart-wit-plaatjes uit diverse Asterixalbums met een nieuwe tekst een prachtig strip opleverde, die alleen in de vrij kleine kring van aktievoerders bekend is geworden.

Kortom, heerlijke boeken om op een regenachtige herfstdag te (her)lezen!

Geen opmerkingen: