vrijdag 14 januari 2011

CCC Inc.

Door een cursus op mijn werk over retailpresentatie ging mijn wekelijkse schaatstraining met de krasse knarren in de Leidse IJshal niet door. Toch had ik een klein beetje compensatie, toen ik na verrichte arbeid naar Leiden Centraal fietste om de trein naar Hoofddorp te pakken. Daar wandelde ik naar De Meerse, waar ik Bas Warnink trof. Samen gingen we een hapje eten.

's Avonds had ik na het concert van CCC Inc. een minuut of 12 om bij station Hoofddorp te komen. Wandelend zou ik het niet redden, dus ging ik hardlopend. De kortste weg was dwars door het Hoofddorpse bos. In mijn jeugdjaren had ik niet kunnen bevroeden, dat ik hier ooit nog eens in het donker zou hardlopen, maar het leven zit soms vol verrassingen.
Zoals die keer, dat wij met de derde klas van MAVO "Porta Vitae" naar het Hoofddorpse bos gingen om in het kader van de biologielessen deze biotoop op een warme, zomerse dag te bestuderen. Nu hadden we met Cor van der Geest en Jan Schoorl twee stoere boerenzoons in de klas, die in hun onderbroek in de plas in het Hoofddorpse bos gingen zwemmen. Eén van de twee dook vol enthousiasme in het water en kwam boven met een pikzwart gezicht. De plas was toch wat minder diep dan gedacht....
Tussen het eten in Egyptisch restaurant Sphinx en de duurloop van een kilometer hadden we volop genoten van het concert van CCC Inc.

In de jaren '70 zijn Bas en ik met een vriendengroep op Koninginnedag naar het afscheidsconcert van CCC Inc. in Paradiso geweest. Veel mensen spreken dan van "een grijs verleden", maar volgens mij was het juist een kleurrijk verleden.

CCC Inc. week niet erg van dit tijdsbeeld af.

Nu was het afscheidsconcert in 1976 erg goed, maar het concert in de kleine zaal van "de Meerse" overtrof onze stoutste verwachtingen volledig. Met wat een plezier speelden de oude hippies, die ooit in de Peel in een boerderij in een commune woonden. Voor het publiek was het volop genieten. Het speelplezier spatte er van af.
De groep speelde in de bezetting van 40 jaar geleden, waarbij de inmiddels overleden gitarist Jan Kloos vervangen werd door Jan Hendriks, die samen met Ernst Jansz in Doe Maar heeft gespeeld. Er loopt dus via Ernst Jansz een rechtstreekse lijn van CCC Inc. naar de groep, die doorbrak met "32 jaar" en daarmee een soort Beatle-mania in de polder ontketende.

Behalve een goede muzikant is Jansz ook nog eens een begenadigd schrijver met boeken als "De overkant", "Molenbeekstraat" en "Dromen van Johanna". Lezen!Tijdens het concert werd ik diep getroffen door de virtuositeit van Ernst Jansz op piano, gitaar, accordeon en vooral het wasbord.

Zelf heb ik ooit bij "Schelvispekel" o.a. wasbord gespeeld, maar zoveel subtiliteiten als gisterenavond op dit in wezen eenvoudige muziekinstrument aan de dag werden gelegd: grandioos!

Ook de drie nog niet genoemde muzikanten speelden op diverse instrumenten geweldig goed. Joost Belinfante speelde vooral op viool, Jaap van Beusekom op banjo en dobro en Huib Schreurs op de mondharmonica. De aankondigingen werden op droogkomische wijze beurtelings gedaan door Belinfante en Van Beusekom.
Het was kortom van de eerste tot de laatste minuut genieten van deze wegbereiders voor de Hobo String Band. Om een sfeerbeeld te geven van dit concert, heb ik op youtube nog een paar filmpjes voor jullie gezocht.


Voor degenen, die het concert in Hoofddorp gemist hebben, heb ik goed nieuws: zaterdag 5 februari treedt CCC Inc. op in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Mijn advies: gaan!

Geen opmerkingen: