donderdag 10 november 2011

Blokkade

Op dit moment is er sprake van een klassieke blokkade, die in januari en februari gegarandeerd schaatsijs op zou leveren. Nu levert het "gewoon" lekker weer op, met een zeer warme eerste decade van november.
Zegt dit iets over de komende winter? Daar kan ik volmondig "Nee" op zeggen. In het lijstje met de warmste eerste 10 dagen van november zitten, net als in de lijstjes met de warmste herfsten, zowel zeer zachte winters als winters met een Elfstedentocht. Het kan dus nog alle kanten op.
Een paar weken geleden pakte "De Telegraaf" flink uit met de aankondiging van een strenge winter. Ik hoop natuurlijk, dat ze gelijk hebben, en dat we dit achteraf niet indelen in de categorie "Telegraafgelul".

Zelf ben ik wat voorzichtiger. Ik ga hier, hoe graag ik het ook zou doen, geen strenge winter aankondigen. Wel verwacht ik minimaal één natuurijsperiode. En dat baseer ik op het weer in de afgelopen 12 maanden.

December 2010 was koud, maar vooral extreem sneeuwrijk. De rest van de winter was vrij zacht en zeer nat. In het westen viel op sommige plekken tussen augustus 2010 en februari net zoveel als normaal in een heel jaar.
Het voorjaar was het droogste ooit, gevolgd door de natste zomer ooit.

Daarna beleefden we een zeer zonnig en warm najaar.
Als je het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden neemt, kom je redelijk in de buurt van het langjarig gemiddelde, maar wat vooral opvalt zijn de extremen.
Er zit kennelijk iets extreems in het weerpatroon vanaf de zomer van 2010.
Mijn verwachting is dat deze neiging tot extreem weer zich deze winter ook zal uiten. Dat kan zich uiten op een manier als in de winter van 1997, met een extreem koude periode rond de jaarwisseling, die zelfs een Elfstedentocht bracht, terwijl het vanaf half januari helemaal gedaan was met de schaatspret. Februari was zelfs veel te zacht.
Het kan zich ook uiten zoals in 1996, met 2 flinke natuurijsperiodes.
Het weerpatroon is al lange tijd anders dan gemiddeld, en ik verwacht, dat zich dat deze winter ook op een of andere manier voor gaat doen.
Over een Elfstedentocht ga ik hier geen uitspraken doen. Daarvoor moeten zoveel puzzelstukjes precies in elkaar vallen, dat je daarover pas een paar dagen van tevoren iets zinnigs over kunt zeggen.
Maar deze weerswaarschuwing wil ik wel geven voor degenen, die nog niet geschaatst hebben dit seizoen: ik zou maar eens gauw gaan trainen op een kunstijsbaan!

1 opmerking:

Bert Breed zei

Kan ik me aardig in vinden.

Groeten,
Cees