maandag 14 november 2011

Meest beperkende factor

Afgelopen zaterdag hadden we de afsluitende avond van de in augustus begonnen SIC-cursus. De praktijkavond vond plaats in de Leidse IJshal. De cursisten moesten in tweetallen schaatsen en elkaar feedback geven met de vraag in het achterhoofd: "Wat is de meest beperkende factor?"
Iedere schaatser heeft beperkende factoren, maar de kunst is voor iedere trainer om deze beperkingen te zien en te benoemen. Als je deze beperking weg kunt nemen, krijg je als schaatser de meeste vooruitgang. Dit wordt dan in de complete groep besproken, met daarbij oefeningen om deze beperkende factor weg te werken. Zeer leerzaam, vooral als diverse trainers andere factoren zien! Met elkaar hier over discussiƫren werkt dan prima. Je krijgt dan diverse tips, waar je je voordeel mee kunt doen.
En het leukste is nog: je bent er nooit mee klaar. Als je de ene meest beperkende factor hebt weggewerkt, komt er een nieuwe om de hoek kijken. Maar ondertussen ben je wel beter gaan schaatsen!
Zelf was ik niet aanwezig bij de SIC-cursus. Er waren een paar vaste trainers bij het G-schaatsen afwezig, dus ik nam de honneurs waar bij de schaatsers, die twee weken geleden in Heerenveen diverse medailles hadden gewonnen bij de Special Olympics.

Wat dat aangaat is het werken met G-schaatsers uitermate leerzaam. Je komt zeer uiteenlopende beperkingen tegen. Voor iedere trainer een uitdaging om daar maatwerk te leveren.
Maar bovenal is het zeer gezellig. Als je een avond wilt ontstressen, geef dan G-schaatsers les. Gegarandeerd dat je gaat relativeren: "Waar maak je je druk om?"
Bij hen tref je geen deadlines, protocollen en dubbele agenda's aan. Ze zijn gewoon puur zichzelf. En als dan na afloop van de zeer gevarieerde les, die er af en toe als een zooitje uitziet, maar waar wel over is nagedacht, diverse G-schaatsers naar je toekomen met de vraag: "Wanneer kom je weer training geven?", dan stap je met een voldaan gevoel van het ijs af.
In de kantine van de IJshal hadden we met de deelnemers de afsluiting van de SIC-cursus. Op de eerste avond waren de cursisten lekker gemaakt met de mededeling, dat ze bij de afsluiting "Het complete schaatsboek voor jong en oud" van Huub Snoep en Pieter Bult zouden krijgen.

Helaas, het boek was uitverkocht.
Zodoende moesten ze het doen met het boek, waarin ook "Schaatsles voor beginnende schaatsers" staat, waarvan een van de SIC-deelnemers (terecht) opmerkte: "De speelse aanpak werkt wel!"

Maar het betrof wel een gesigneerd exemplaar!

Geen opmerkingen: