zondag 29 april 2012

Henk Hakker memorial

Buienradar beloofde gisteren niet veel goeds voor het weer tijdens de Henk Hakker memorial. Gelukkig viel het erg mee. Het was zwaar bewolkt, het was een graad of 12 en er stond een noordwestenwind.
Om kwart voor 10 stapte ik op de fiets naar het clubgebouw van de Leiden Road Runners Club, waar Jaap de Gorter tegelijk met mij aan kwam rijden. Kobus Turk was ook van de partij, net als Rob van Bladel.
Om half 11 klonk het startschot van een hele serie afstanden. Rob en Kobus deden de 10 km, Jaap de 10 Engelse mijlen en ik zou de 30 km gaan lopen. Daar de eerste splitsing al na 600 meter was, kon ik maar een klein stukje met Jaap oplopen. Langs de Korte Vliet tornde ik tegen de wind in met Kobus in mijn kielzog.
Na een lusje door Leiden Zuid-West hadden we de wind in de rug. Ik liep op kop van een groep van een man of 8 met een man, die ik hoop beroepshalve nooit tegen te komen: een arts op de eerste hulp van een ziekenhuis.
Samen bleven we constant op kop van de groep lopen, achter de voetbalvelden langs en over de brug over de Vliet naar de Vlietlanden. Hier was de eerste drinkpost, waar we allemaal wat aten en dronken. Langs de oostzijde van de Vlietlanden liepen we met hetzelfde groepje naar de Kniplaan.
Hier was de splitsing tusssen de halve marathon en de 30 km. De arts sloeg met nog 2 lopers rechtsaf, wij liepen rechtdoor. En hier, bij de Vogelplas, kwam Douwe Kinkel ons op zijn racefiets tegemoet gereden. Een klein kwartaal geleden kwamen we elkaar hier ook zeer regelmatig tegen.


Met zijn vijven liepen we in een tempo van 5 minuten per kilometer naar Leidschendam, waar we bij de drinkpost ook een stroopwafel konden pakken.

Met de wind tegen liepen we over de Oostvlietweg naar het noorden toe. We wisselden hier regelmatig van kop. De vijfde loper moest ons laten gaan, zodat we als kwartet voor de tweede maal de Vogelplas passeerden.

In het groepje liepen 2 Katwijkers: Kees en Cor.
Tussen de Kniplaan en de Vlietlanden viel er een gaatje van een paar meter, dat al snel opliep tot 100 meter. Samen met Cor liep ik achter het andere duo aan naar de laatste drinkpost. Vlak hiervoor lastte ik de sanitaire stop van de loop in. Zodoende begon ik met een achterstand van 100 meter aan de laatste paar km langs de Vliet. Vlak voor café Cronesteyn was ik weer bij. Samen liepen we langs zwembad "de Vliet" naar de eindstreep.
In 2.20.04 passeerde ik deze, waarna ik nog een rondje van 2,8 km mocht doen om de voetbalvelden heen. In 2.35.26 had ik de derde 30 km volbracht. Vorig jaar deed ik 6 minuten langer over hetzelfde parcours: 2.41.26. In 2009 liep ik mijn snelste Henk Hakker memorial: 2.33.55. De marathon van Leiden ging toen in een hatelijke 4.00.06, terwijl die van vorig jaar 3.58.38 als eindtijd had.
"Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst" wordt dan in reclames voor financiële producten gezegd. Dat is inderdaad zo, maar ik kan in ieder geval concluderen, dat het met vorm wel goed zit.

Geen opmerkingen: