woensdag 13 maart 2013

Argentinië


2013 is onmiskenbaar het jaar van Argentinië. Met Lionel Messi heeft men al de beste voetballer ter wereld in het nationale elftal rondlopen.

Daarnaast krijgen we in Nederland op 30 april een Argentijnse koningin, de egaa van Elfstedencrack Willem Alexander van Buren.

En als klap op de vuurpijl kwam er vanavond witte rook uit de Sixtijnse kapel.

Tot veler verrassing kwam er een Argentijnse Paus. Net zo goed als de naamkeuze van kardinaal Jorge Mario Bergoglio: Franciscus I.

Franciscus staat voor nederigheid, liefde in plaats van macht. We gaan het zien. Met de lijfspreuk van de Franciscanen, "Vrede en alle goeds", is niets mis. Als iedereen zich daar aan hield, zou de wereld er heel wat beter uitzien. Hetzelfde geldt voor hetgeen mijn moeder ons altijd voorhield: "Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet." Als je de Barmhartige Samaritaan erbij neemt, heb je verder geen dikke theologische boekwerken meer nodig om als goed mens te leven. Dat is overigens al moeilijk genoeg!
Franciscus I oogt inderdaad als een bescheiden man. Na alle schandalen in de Rooms-Katholieke kerk is enige bescheidenheid trouwens wel op zijn plaats.

Voorlopig kan de Nederlandse Katholieke voetballiefhebber Pias I zijn ambities diep wegbergen.

En nederig buigen voor Argentinië, dat nu in alle opzichten kan juichen.

Derhalve wens ik Franciscus I op deze traditioneel Katholieke wijze alle goeds toe.

Geen opmerkingen: