maandag 4 maart 2013

2010 light


Met komende week mogelijk nog een staartje van deze winter kunnen we toch weer terugblikken op een mooie natuurijsperiode. Een winter, die veel trekken had van de winter van 2009-2010, die met 4 natuurijsperiodes de meeste schaatsdagen van deze eeuw opleverde.
Ook deze winter kenmerkte zich door 4 natuurijsperiodes, maar het vroor 3 keer te kort en/of te licht om de ijzers onder te kunnen binden. Rond Sinterklaas werd er wel in Fryslân geschaatst in de Rypstsjerksterpolder, in onze omgeving was dat absoluut niet mogelijk.
Na een zeer natte maar zachte periode van half december tot half januari was het de tweede helft van januari goed raak. We konden 10 dagen op rij op natuurijs schaatsen.
De eerste dag was een dubbelslag. 's Ochtends schaatsen op de ijsbaan van Voorschoten, 's middags op de Vogelplas. Daar er in de verre omtrek nergens betrouwbaar natuurijs te bekennen was, fietste ik 6 dagen op rij met veel plezier naar de Vogelplas toe.
Het hoogtepunt van deze winter waren de 2 dagen, waarop we heerlijk geschaatst hebben in de Wieden.Ook het altijd mooie Giethoorn werd door ons op de schaats bezocht.

De natuurijsperiode werd afgesloten met schaatsen op de Rottemeren en een heuse sneeuwstorm op de Gouwzee.

Het zag er in februari 2 keer naar uit, dat we nogmaals het ijs op zouden kunnen, maar helaas, het was het twee keer net niet. Behalve telkens terugkerende vorst kenmerkte deze winter zich vooral door de grote hoeveelheid sneeuw. Een verschijnsel, dat tegenwoordig min of meer standaard is geworden.
Met 1 schaatsperiode en een 47e plaats op de ranglijst van winters sinds 1900 zat ik goed met mijn in september gedane voorspelling voor de winter van 2012-2013. Het was wat dat aangaat 2010 light. Ook de Enkhuizer Almanak scoorde redelijk goed met haar voorspelling.
Als het weer zich houdt aan het "spoorboekje" van 2010, dan kunnen we een koude decembermaand verwachten. Volgens het Vogezensysteem van de vorig jaar overleden weerman Bas Schijff heeft december helder weer. In december uit zich dat in koude nachten en daar de dagen kort zijn, is de kans op natuurijs groot als dit uit mag komen. Ook de Enkhuizer Almanak tendeert hier naartoe.

De weersverwachting voor 8 december 2013, die ik op www.weerwoord.be vorige week zag, laat een heuse blokkade op de Atlantische Oceaan zien.

De voorpret voor de komende december van 2010 light is in ieder geval alweer aanwezig!

Geen opmerkingen: