woensdag 6 maart 2013

Maart roert zijn staart

Maart roert zijn staart. Een bekend gezegde uit de volksweerkunde. De laatste jaren deed deze lentemaand dit niet en was het vaak weer, dat je in mei verwacht. Zoals vandaag en gisteren, een tweetal dagen, waarop datumrecords verbroken werden.

Volgende week worden de bordjes verhangen, getuige deze weerkaartjes, die ik van
www.weerwoord.be geplukt heb.

Dat de temeraturen 's nachts onder nul duiken is vrij normaal in maart, maar ijsdagen, waarop de maximumtemperatuur niet boven het vriespunt uitkomen, zijn toch wel uitzonderlijk.

Zo ver is het nog niet, maar dat het flink kouder gaat worden volgende week, is wel duidelijk.
Gisterenavond fietste ik naar de Leidse IJshal. Het was weer wat rustiger dan de afgelopen week, maar toch was het drukker dan ik had verwacht gezien de hoge lentetemperaturen. En verrassend genoeg waren er weer diverse "nieuwe gezichten".
Ik begon met gevoelige bovenbenen. Dit was een teken, dat ik bij de 10 van Alphen toch aardig diep gegaan was.

Met mijn kluunschaatsen reed ik zoveel mogelijk op techniek en zwom in mijn eentje tussen de snelle groep en het peloton. Ik deed er dubbel zo lang over om het peloton te dubbelen, maar ik kon wel gewoon doorschaatsen en het peloton nog een stuk of 7 keer op een ronde zetten.
Op een gegeven moment kwamen er snelle rijders als Koos Zwaan op kop van het peloton te rijden. Ik sloot aan de staart van het peloton aan en schoof langzaam maar zeker steeds verder naar voren. Zo reed ik een minuut of 10 achter Aad van Tol op de tweede plek om daarna een kwartier op kop te gaan sleuren. Net zo lang, tot ik alleen Wierd Wagenmakers nog achter me had.
Wierd nam het estafettestokje van mij over en ik reed 10 minuten in zijn slag. Technisch is hij een betere schaatser dan ik, dus door zijn schaatsslag te imiteren probeer ik mijn eigen techniek te verbeteren.
Het laatste kwartier was ik bezig om Hans, een van de IJVL-schaatsers van de zaterdagavond, te helpen met het verbeteren van zijn techniek, en dan met name met de zijwaartse afzet. Hij is de laatste jaren steeds beter gaan schaatsen en pakte de technische tips goed op. Zo roert dit schaatsseizoen, net als maart, zijn staart.

Geen opmerkingen: