vrijdag 22 maart 2013

Oostenwind

De maand maart kenmerkt zich door aanhoudend te koud weer. De wind heeft dan ook de voorkeur voor noordoost tot oost.

In januari hadden deze weerkaarten geleid tot een strenge winter, waarbij een Elfstedentocht zeer zeker tot de mogelijkheden zou behoren. De meeste weermodellen laten het vanaf het Paasweekeinde warmer worden, het Amerikaanse GFS geeft weerkaarten af, die in januari iedere schaatser zouden doen watertanden.

Vandaag fietste ik met de snijdende oostenwind in de rug naar mijn werk. Ondanks de harde wind had zich op sommige plekken toch weer een vliesje ijs gevormd op ondiepe sloten. Vanmiddag moest ik tegen de harde wind in trappen. De windchillfactor was behoorlijk hoog. Ondanks dat het boven nul was, voelde het aan als matige vorst.
Nu was ik niet de enige, die last had van de oostenwind. Bij het Wereldkampioenschap afstanden in Sotsji, waar volgend jaar de Olympische Spelen gehouden zullen worden, willen de Russen goed scoren. Deze week werd al een beetje duidelijk, hoe de vlag er een klein jaar voor de Winterspelen bij hangt.
Voor video: KLIK HIER!
Welnu, met Denis Joeskov en Ivan Skobrev wapperde de vlag gisteren fier aan top, terwijl beide Russen het vandaag de Nederlanders behoorlijk lastig maakte op de 5 kilometer.
Wat het weer betreft kan ik slechts hopen, dat we in februari 2014 veel oostenwind zullen krijgen, maar voor mij staat het als een paal boven water, dat de Russen dan op de Olympische Spelen voor een flinke oostenwind zullen zorgen!

Geen opmerkingen: