zondag 24 november 2013

Kinderdijk

Van heinde en verre komen mensen om zich te vergapen aan de molens van Kinderdijk. Hemelsbreed wonen we in Leiden er niet eens zo ver vandaan, maar toch was het gisteren pas de tweede keer, dat ik in dit dijkdorp kwam. De eerste keer was begin januari 2009, toen we een schitterende schaatstocht maakten door de Alblasserwaard.


Dit keer bleven dit soort fraaie plaatjes achterwege. Niet alleen omdat het ijs ontbrak, maar vooral doordat het al donker was, toen we er kwamen.
Ada en ik fietsten om kwart voor 7 naar mijn schoonouders. Met hen reden we mee naar Kinderdijk. De route voerde over Krimpen aan de Lek, alwaar we met de veerpont de Lek overstaken.

Op de boot pikten we Ada's neef Nico tegen, die met ons meereed naar "De Klok", waar het zilveren bruiloftsfeest was van Christiaan-Aart en Hanneke.
Het was een gezellige avond, waarop ik naast Eddie Smit kwam te zitten, net zo'n fervente sporter als ik.

Daar hij woonachtig is op de Veluwe, rijdt hij met zijn vrouw Adrie veel op de mountainbike. De omgeving leent zich er prima voor. Dat konden Ada en ik een maand geleden ervaren, toen we na een bezoek aan Het Loo nog een prachtige fietstocht door de bossen en over de heide maakten.


Zo kreeg ik het verhaal te horen van de mislukte aanslag op de bus met het Huis van Oranje op Koninginnedag in 2009. Eddie en Adrie fietsten door de bossen naar Apeldoorn, waar ze bij de Naald uitkwamen. Het was een enorme chaos. Veel politie, alles was afgezet en iedereen was geschokt.
Eddie omschreef de situatie treffend in één woord: "Bizar!"

Hij vervolgde: "Vooral als je uit de bossen komt en een paar uur ontspannen door de natuur gereden hebt. Je hebt niks meegekregen van de aanslag, die toen nog voor een ongeluk gehouden werd, en ineens zit je er midden in. Veel mensen wilden weg, maar konden het niet. Hun fietsen stonden bij de Naald gestald, en dat gedeelte was afgezet door de politie voor sporenonderzoek."
Daarnaast kwam ook de mountainbike als zodanig ter sprake. Je hebt mountainbikes in alle maten en prijzen. En dan heb je ook nog mensen, die tegen elkaar op gaan bieden. En dan komt het meest bijzondere. Er zijn aardig wat fietsers, die een mountainbike van € 2000,- tot € 3000,- hebben aangeschaft.
"En nu komt het meest bijzondere: er is niemand, die ontevreden is over zijn aankoop, terwijl alle soorten en maten frames en wielen aangeschaft zijn. Maar ja, wie gaat er, ook als je vindt dat je een miskoop hebt gedaan, er mee te koop lopen, als je voor zo'n hoog bedrag een mountainbike hebt gekocht?"
En zo werd een gezellige avond nog leerzaam ook!

Geen opmerkingen: