vrijdag 22 november 2013

Privéles

Ook op deze vrijdagmiddag toog ik naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal 2 uur achter elkaar schaatsles mocht geven. Het uur van de buitenschoolse sport verliep vrij gewoontjes. De groep is behoorlijk homogeen, hetgeen met lesgeven heerlijk is. Slechts een kind heeft meer individuele aandacht nodig. Als je 12 kinderen de beginselen van de edele schaatssport bij wilt brengen, is het lastig om veel aandacht te besteden aan één meisje.

Maar als je gepokt en gemazeld bent in het lesgeven aan kinderen, vind je als schaatstrainer altijd wel een mogelijkheid.
Deze kans deed zich voor, toen we met de groep "minimaal 10 rondjes" gingen schaatsen op de buitenbaan. Terwijl de andere kinderen rode konen kregen van het zoveel mogelijk rondjes rijden, tot aan 21 rondjes toe, kon ik dit meisje gedurende 3 rondjes privéles geven. Ook al vordert ze langzamer dan de rest van de groep, ook bij haar zie ik wekelijks progressie.

Op het IJVL-uur na de dweilpauze was er pas echt sprake van een privéles. Het meisje, dat aan het begin van de Herfstvakantie een proefles kreeg, was niet meer op komen dagen. De twee Turkse broertjes waren er ook niet, zodat de beginnersgroep vanmiddag bestond uit 1 jongetje. Ik kon dus een hele serie oefeningen, die geheel op maat waren, met hem afwerken: de zijwaartse afzet, remmen, uiteraard vallen, balans houden, diep zitten en de bocht, zowel naar binnen hangend als heel voorzichtig pootje over aan de hand.
Je moet eens kijken, hoeveel vooruitgang een kind boekt, als je de kans krijgt om 3 kwartier aan de techniek te schaven. Het laatste kwartier is er voor de tikspelletjes. En hiervan leren de kinderen nog beter schaatsen dan van een privéles!

Geen opmerkingen: