zaterdag 30 maart 2013

Sneeuw op Goede Vrijdag


Met Goede Vrijdag heb je kans op alle soorten weer. Soms is het zomers warm, een enkele keer is het behoorlijk koud. Deels heeft het er mee te maken, dat de datum van Pasen varieert. Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente.

Daardoor is de vroegst mogelijke datum van Goede Vrijdag 20 maart en 23 april de laatst mogelijke.
Het verschil van ruim een maand heeft natuurlijk invloed op het weer, evenals de weerspreuken "Maart roert zijn staart" en "April doet wat hij wil". Dit jaar maken we een koud Paasweekeinde mee. Het is zelfs kouder dan met Kerstmis! Maar de lente is in zicht!

Zo kan ik uit mijn geheugen zo drie jaar opdreunen, dat een vroege Pasen gepaard ging met sneeuw. De eerste keer was in 1975, toen ik in de eerste klas van Pedagogische Academie "De la Salle" in Heemstede zat.

Met Pasen ging er altijd een koor onder leiding van o.a. Cees Thissen, naar Boissy-sous-St.Yon, een dorp 100 km ten zuiden van Parijs.

De vrouwen van de Equipe Liturgique, waaronder Annette van Trigt, de latere presentatrice van Studio Sport, werden ondergebracht in de lagere school, die vanwege de Paasvakantie leegstond, de mannen werden ondergebracht bij mensen thuis.

Met Bas Warnink, Joep Kapiteyn en ene Ronald, 3 tenoren, sliep deze bariton in een schuur. Met verwarming, dat gelukkig wel.
Nu was er een stoere bink, die wel ging kamperen. Jan Willem Topper kwam 's ochtends met blauwe lippen uit zijn tent vandaan. Het had flink gesneeuwd en het vroor, maar hij zei: "Ik heb het helemaal niet koud gehad!"
De tweede keer was in 1983, toen Ada en ik onze huwelijksreis maakten door België per fiets te doorkruisen. Het regende veel, er stond een harde wind en met temperaturen net boven het vriespunt was het gewoon kil. Een week later, begin april, zaten we in Libramont vrijwel iedere dag in de sneeuw.
In 2008 hadden we ter gelegenheid van ons zilveren huwelijk een huisje geboekt in Chaam. Op Paaszaterdag heb ik door de prachtige bossen bij Chaam een trainingsloop gemaakt van 10 km. Er lag een sneeuwdek van een paar cm.
Gisteren zette ik deze traditie voort. Ik had met om 4 uur met Hans Boers afgesproken op de Kniplaan. Daar hij jarig was had ik als cadeau een drietal Katholieke biertjes meegenomen.

Op de fiets reed ik in de in dikke vlokken naar beneden dwarrelende sneeuw over de Velostrada naar de Kniplaan. Tussen de kassen vandaan liepen we naar de Oostvlietweg, die we afliepen tot de brug bij Voorschoten. Via de oostzijde van de Vlietlanden, waar we tijdelijk "droog" liepen, renden we in marathontempo naar de Vogelplas, waar we weer sneeuw naar beneden zagen komen. Net als ruim 2 maanden geleden, toen we in een heuse sneeuwstorm op de Vogelplas rondschaatsten.
Zo erg was het nu niet op deze Goede Vrijdag.

Geen opmerkingen: