Met nog ruim een halve maand te gaan is het nu al onvermijdelijk: 2014 wordt het warmste jaar ooit gemeten in Nederland. Sinds 300 jaar wordt met thermometers iedere dag de temperatuur opgemeten en zo krijg je een redelijk zuiver gemiddelde. Op de site van het KNMI staat te lezen, hoe extreem de afwijking is.
Alleen dit staatje spreekt al boekdelen.
Maar dit citaat uit het artikel is ook helder: "Een uitzonderlijk warm jaar is altijd een combinatie van factoren. Toevallig kwam de wind vaak uit het zuiden, waardoor het vaak warm was. Dit is echter niet genoeg: ook de wereldwijde trend naar hogere temperaturen speelt een grote rol. De gemiddelde temperatuur is vandaag de dag ongeveer 1,6 graden hoger dan begin vorige eeuw. De kans op een extreem warm jaar als 2014 is tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden. Volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s is zo’n warm jaar rond 2050 in Nederland heel normaal."
Want dit valt me op: de afwijking van het gemiddelde, dat telkens over een periode van 30 jaar wordt berekend, bedraagt ongeveer 1,5 graad Celsius. En dat, terwijl het gemiddelde al 1,6 graden hoger is dan in het begin van de 20e eeuw!
Als deze trend omhoog zich doorzet, dan gaan Elfstedentochten wel heel erg schaars worden!
donderdag 11 december 2014
Het warmste jaar ooit gemeten
Labels:
Elfstedentocht,
Fryslân,
Natuurijs,
Schaatsen,
Winterverwachting
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten