zondag 28 december 2014

Vogezensysteem


Net als vorig jaar probeer ik op mijn eigen knullige wijze het door de veel te jong overleden Rijnsburgse weerman Bas Schijff op grond van het weer op 26 en 27 december en Driekoningen te komen tot een globale verwachting van het weer in januari, februari en december 2015 volgens het Vogezensysteem.
Tweede Kerstdag was goeddeels droog en wisselend bewolkt. Een onbewolkte periode had voor flinke uitstraling gezorgd, waardoor bruggen glad waren geworden. Toevalligerwijze had ik op www.weerwoord.be gelezen, dat de wind in de bovenlucht uit het noordwesten kwam.
Januari gaat dus relatief droog verlopen en zal ook kouder zijn dan normaal, maar noordwestenwind brengt behalve kou ook vaak instabiele lucht met zich mee. Ik verwacht op grond hiervan koud kwakkelweer, maar wel met regelmatig sneeuw, hagel en wellicht ook nog ijzel. Winterweer met winterse ongemakken dus. Voor de grote wateren zal het vermoedelijk niet voldoende zijn om op te kunnen schaatsen, maar als het een keer goed valt, dan zit de Vogelplas er wel in.
Gisteren viel er veel sneeuw in met name Zuid-Nederland. De wind kwam aan de grond uit oost tot noordoost, maar de sneeuwdepressie kwam via Ierland en Engeland.

Met een westelijke stroming in de bovenlucht dus. Het sneeuwde zeer langdurig, van pak hem beet 3 uur 's nachts tot een uur of 6 's avonds. Het grootste deel van februari gaat dus nat verlopen met voornamelijk westenwinden. Niet iets, waar je als schaatser vrolijk van wordt.
Dat ligt anders in de laatste week van februari. De wind viel weg en onder een onbewolkte hemel koelde het flink af in de afgelopen nacht.

In de laatste week van februari en mogelijk ook begin maart zouden we dus op de schaats kunnen komen. Een latertje dus.
En hopelijk is de situatie dan omgekeerd: morgen is Nederland dan volgens deze prognose het warmste land in Europa.

Uit het oogpunt van rechtvaardigheid is het een uitmuntende compensatie, dat we eind februari het koudste land van Europa zijn....

Naschrift:
Eind 2013 voorspelde ik "Tweede Kerstdag was wisselend bewolkt, met vooral aan het begin van de nacht en 's avonds onbewolkte sterrenluchten. Dit zou erop kunnen duiden, dat begin januari, maar vooral de laatste decade van januari 2014 onbewolkt gaat verlopen. Hierin liggen de kansen voor deze "winter", want op het begin van 27 december na was die dag druilerig en buiig en vrijwel constant zwaar bewolkt. Mogelijk dat er nog wat vorstkansen zijn begin februari, maar daarmee is de koek op voor natuurijsliefhebbers."
Tot mijn stomme verbazing blijkt dit achteraf een accurate prognose te zijn geweest: eind januari heeft het in Groningen nog even aardig gewinterd!
Januari 2013 schreef ik dit: "Tweede Kerstdag, dus januari, was wisselvallig. Zonneschijn en buien wisselden elkaar die dag af. Dit zal vermoedelijk het beeld van deze maand worden. Zonnige perioden in de winter leveren vaak vorst op. Daarnaast zijn er periodes met neerslag. In koude periodes kan dit in de vorm van sneeuw zijn.
Een dag later, 27 december, dus februari, was het wel droger, maar met weinig zonneschijn. Bewolking zal deze maand dus domineren. Meestal niet bevorderlijk voor natuurijs.
Driekoningen gaf veel zon bij een nauwelijks bewolkte hemel, weinig wind en geen neerslag. Dit zou voor december goed nieuws betekenen. Een wintermaand met korte dagen, met weinig bewolking en weinig wind levert immers vaak kale vorst op!"

Januari 2013 gaf schaatsijs, maar wel met veel sneeuw. Februari was wel koud, maar we kwamen niet meer op het ijs.
Over december 2013 kan ik kort zijn. Daar sloeg ik de plank volledig mis. Desondanks levert het Vogezensysteem tot nu toe toch een redelijk goede score op.

Geen opmerkingen: