donderdag 7 december 2017

Winterverwachting

Een beetje later dan anders, maar hier is dan eindelijk mijn definitieve winterverwachting. De belangrijkste vraag daarbij is: "Komen we deze winter op natuurijs te rijden?"
Mijn verwachting is dezelfde als op 10 augustus: een te warme winter, maar wel eentje met een korte maar krachtige koude periode.
Dit baseer ik op het patroon van het afgelopen jaar. In de 30-dagen temperatuuranomalie is duidelijk te zien, dat lange warme periodes worden onderbroken door kortere  koude periodes. Wanneer we zo'n koude periode kunnen verwachten, daar kan ik geen zinnig woord over zeggen, maar ik verwacht deze pas in het nieuwe jaar.
Het tweede gegeven, waar ik mijn verwachting op baseer, is het zonnevlekkenminimum, waar we op weg naar toe zijn. Rond een zonnevlekkenminimum is de kans op een koude winter een stuk groter. Het echte minimum hebben we echter nog niet bereikt. Dat verwacht ik de komende 3 jaar. Ik durf te voorspellen, dat we dan, voor zover dat mogelijk is in het fors opwarmende klimaat, een koude winter krijgen met kans op een Elfstedentocht.
Mijn verwachting is, dat we een winter krijgen zoals in de winter van 2008-2009, waarin we voor het eerst na 12 jaar (!) weer op de Kaag konden schaatsen.
Ik kijk er alweer naar uit!

Geen opmerkingen: