vrijdag 17 april 2020

PIZ-cursus

Eind jaren '70 zat ik op de Bibliotheekakademie in Amsterdam. Op de Frederik Muller Akademie aan de Keizersgracht volgde ik het laatste studiejaar de specialisatie voor hoofden in de Openbare Bibliotheken aan de BOB. U ziet, ik was mijn tijd ver vooruit.
In het studiejaar 1978-1979 kwamen ook de sociale regelingen aan de orde, waaronder de pensioenen. Als 23-jarige is dat een ver van mijn bed show.
Ik veerde helemaal op, toen het hoofd van de BOB, de regelmatig in een leren broek gehulde Hugo de Jong, het had over een PIZ-cursus. Hij sprak het uit als een PIS-cursus.
Zoals u weet, ben ik altijd al een modelleerling geweest....
PIZ bleek te staan voor Pensioen In Zicht. Het waren cursussen voor mensen, die vlak voor hun pensioen zaten. Het was vooral bedoeld om te voorkomen, dat men als 65+-er bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd in een zwart gat zou vallen.
Als 23-jarige student was ik met heel andere dingen bezig.
Vele jaren gingen voorbij. Rond onze 50e kregen mijn vrouw en ik van ons pensioenfonds een schrijven, dat wij van de VUT gebruik konden maken als we 61 jaar oud waren. Dat leek ons wel wat.
Maar de politiek besliste anders. Zodoende bleef het Pensioen In Zicht, maar het kwam geen stap dichterbij.
In de tweede helft van dit jaar gaan Ada en ik met pensioen. Door de coronacrisis werk ik momenteel thuis. Daar ik achter de laptop niet het aantal uren kan maken, die ik in de bibliotheek maak, zorg ik er op doktersadvies voor, dat ik dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijg.
Vandaag was daar een schoolvoorbeeld van. Ik fietste naar Oegstgeest om tulpen bij de kweker te kopen. Geen probleem. Ik fietste door naar de Wassenaarse weg in Katwijk. Bij de barakken was een andere bloemenkweker. Daar kocht ik voor € 5,- 3 bossen tulpen. Via de Landgoederenroute en de Horstlaan fietste ik naar mijn schoonouders, waar ik 2 bossen bloemen afgaf.
Thuis gekomen zette ik de derde bos tulpen in het water, waarna ik aan het thuiswerk begon. Na met mijn vrouw geluncht te hebben, ging Ada naar de volkstuin. Ik volgde anderhalf uur later. We zitten immers in de anderhalve meter samenleving.
Toen we om 6 uur thuis waren, stond er 45 kilometer op de teller. Door de coronacrisis volgde deze oude man vandaag een uitmuntende PIZ-cursus.


Geen opmerkingen: