zondag 8 november 2009

Kazachstan


Het gebeurt niet iedere dag, dat marathonschaatsers buiten een natuurijsperiode het openingsartikel van Trouw halen, maar Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders, Christijn Groeneveld en Robert Bovenhuis is dit toch gelukt. Deze schaatsers hadden de euvele moed gehad om zich voor de Olympische winterspelen in Vancouver te willen plaatsen voor het onderdeel ploegenachtervolging via Kazachstan, het land dat vooral bekend is van de Astana-wielerploeg en de Medeo-baan in Alma Ata, in de tijd vóór de overdekte banen de snelste ijsbaan ter wereld. En natuurlijk van Borat!

Nu dreigen deze schaatsers hun Nederlandse paspoort kwijt te raken, omdat ze vrijwillig een andere nationaliteit hebben aangenomen. Daardoor zouden ze illegalen in eigen land worden. "Een beetje dom" zou Maxima, die volgens mij ook nog steeds twee paspoorten heeft, zeggen.
"Een beetje vreemd" zeg ik, want de "Kazachse" schaatsers hebben illustere voorgangers als "Schaatsbelg" Bart Veldkamp en "Oostenrijker" Marnix ten Kortenaar. Ik heb nooit gehoord, dat zij hun Nederlands paspoort zijn kwijtgeraakt.
Maar goed, een soap op polderniveau is zich hier aan het ontwikkelen. Ongetwijfeld zal er bij justitie één of andere dienstklopper zich onsterfelijk (belachelijk) willen maken, door een zaak te maken van deze illegaal in Nederland verblijvende schaatsers uit Kazachstan. Justitie, dat een naam heeft hoog te houden om hun aanpak op het gebied van criminele vreemdelingen, die na hun straf voor bijvoorbeeld moord te hebben uitgezeten weer rustig op de Nederlandse samenleving worden losgelaten.
Want laten we wel wezen: Nederland meet op het gebied van sporters met dubbele paspoorten met twee maten. Ons land is royaal in het geven van een Nederlands paspoort aan topsporters met toegevoegde waarde. Ik noem slechts een paar namen: Lorna Kiplagat, Hilde Kibet, Jao Jie, Khalid Boularouz. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Maar wee de gebeente, nu Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders, Christijn Groeneveld en Robert Bovenhuis zich juridisch niet goed hebben laten voorlichten en een geduchte concurrent voor de achtervolgingsploeg rond Sven Kramen dreigen te worden....
Er is rond het gedoe om het schaatsteam van Kazachstan een prachtige Nederlandse uitdrukking: Holland op zijn smalst!

Geen opmerkingen: