donderdag 5 november 2009

Schaatsen voor water

Vorige week hadden we van de Leidse IJshal een mailtje ontvangen, waarin er ons op werd gewezen, dat er deze week door groepen van ongeveer 100 leerlingen van diverse scholen geschaatst werd voor water in de IJshal. We hadden tot half 11 om onze rondjes te rijden. Het schema, dat ik had opgesteld was heel simpel: telkens 20 rondjes en dan even een paar ronden uitrijden. We zouden om kwart over 9 beginnen in plaats van om half 10.
Met een groepje van 8 man begonnen we om kwart over 9, maar langzamerhand kwamen er meer krasse knarren meedoen. Door het slechte weer stond het verkeer overal vast. Wat dat aangaat was de aktie "Schaatsen voor water" een doorslaand succes. Woensdagavond onweerde het zelfs anderhalf uur aan één stuk door. Ik kan me niet heugen ooit zo'n hevige onweersbui in november te hebben meegemaakt.
Halverwege onze training kwam een vlag van Plan, de organisator van schaatsen voor water, vanaf de trap naar beneden vallen op het ijs, gelukkig op het moment, dat we een paar ronden aan het uitrijden waren. Ik moet er niet aan denken, dat het peloton van een kleine 20 man in volle vaart op die vlag was afgereden...
Om kwart over 10 kwamen de schoolkinderen binnen, terwijl wij aan het laatste blokje van 20 rondjes bezig waren. Ze begonnen voor ons te klappen en ons aan te moedigen. Toch heel apart, als je toegejuicht wordt als je als recreant gewoon aan het trainen bent. Maar leuk is het wel!

Terwijl zo'n 100 schoolkinderen bezit hadden genomen van het ijs, zaten we aan een tafel vol koffiekopjes in de kantine met een man of 12 uitgebreid te praten over van alles en nog wat. Zo kwamen we via het uurrecord in de Leidse IJshal van Aad Grimbergen met iets van 235 rondjes (47 km!) via mijn baanrecord op de Menkenbaan van 600 rondjes (120 km) uit op de 24 uur op de Uithof, waar ik 2 keer 200 km heb geschaatst. Vandaar was het maar een klein stapje naar de marathonschaatser met maar liefst 11 Alternatieve Elfstedentochten op zijn naam: Jan Roelof Kruithof. In 1994 vestigde hij in Baselga di Pinè een record voor de grootste afgelegde schaatsafstand in 24 uur: 655 kilometer en 700 meter. Nu weten we van Johan Cruijff, dat de details het verschil maken. Welnu, Jan Roelof Kruithof reed dit record met een katheter in, zodat hij geen plaspauzes hoefde in te lassen. Het is op zich natuurlijk een heel handige Toertochttip, maar zelfs mij gaat dat toch wat te ver....
Nu we het toch over medische zaken hebben: na de training fietste ik in de stromende regen naar de Rijnsburgerweg, waarvandaan ik met Ada naar huis fietste. Ze was om 10 uur in het Diaconessenhuis geholpen aan een spatader, maar mijn eigen bikkel fietste gewoon weer! Herman Finkers kan het zo mooi zeggen: "Geen spatader veranderd!"

Geen opmerkingen: