maandag 1 maart 2010

IJspret in een sneeuwwinter

Op 1 maart begint de meteorologische lente. We kunnen dus omkijken naar een zeer sneeuwrijke winter, die ons gelukkig ook zeer veel ijspret heeft gebracht.

Het winteren begon, ironisch genoeg, op het moment, dat de klimaattop in Kopenhagen gehouden werd, waarbij de opwarming van de aarde centraal stond.

Nu zijn er twee mensen, die deze winter vrij nauwkeurig hebben aangekondigd. Allereerst is er Bas Schijff, die in oktober al een lezing had gehouden, waarin deze Rijnsburgse weerman een koude winter voorspelde. De tweede is Cees van Zwieten, die een sneeuwwinter aankondigde. In oktober al!
Ondanks alle sneeuw, hebben we in de vier (!) natuurijsperioden naar hartelust kunnen schaatsen. Twee perioden waren kort: 1 dag schaatsen. Maar de andere twee natuurijsperioden betekende ongeveer een week schaatspret. In totaal heb ik 18 dagen op natuurijs geschaatst en als je Flevonice met IJsstrijd meerekent met een uitgezette koelmachine zelfs 19 dagen. Als ik alles op haren en snaren had gezet, zou er nog een dag of 7 bij gekomen zijn. In het noorden van het land kon trouwens nog veel langer geschaatst worden. Daar was het door een vrij permanente tweedeling in het land veel kouder dan in het zuiden. Wij zaten in het tussengebied en pikten heel wat graantjes mee van de kou in Noord-Nederland. Er zijn winters, dat we het met minder moeten doen.
Om even na te genieten wat sfeerbeelden van de Ankeveense plassen:


Waarbij ik een speciaal woord van dank wil richten aan het adres van Bert Rijkse, dé ijsmeester van Ankeveen.

Deze man ken ik als zeer Bijbelvast. Het probleem is alleen, dat hij nooit verder is gekomen dan Genesis!

Verder reden we voor het eerst op de Loosdrechtse plassen:

Wat was het een mooie week op de Kagerplassen, met als ons tweede huis de kantine van Watersportvereniging "Vennemeer":De Schenksloot was mijn thuisbaan:


En tot slot dé ontdekking van deze winter, de Gouwzee:


Op bovenstaande foto rijden 2 Hollanders met een Fryslân-muts, terwijl de enige Fries in het gezelschap....Alle schaatsvrienden, die deze winter zo onvergetelijk hebben gemaakt: Bedankt!!!

De enige dissonant deze winter is het niet kunnen volbrengen van de 200 km bij IJsstrijd.

De slagroom ontbrak dus op de taart.

Maar de taart zelf smaakte prima!
Waar kan ik tekenen voor nog zo'n winter?

Geen opmerkingen: