donderdag 25 maart 2010

Verlenging


Had de start van het schaatsseizoen 2009-2010 een valse start, ze had ook een verlenging. Doordat de Uithof gesloten was, werden de clubwedstrijden verplaatst naar de kunstijsbaan Kennemerland in Haarlem, waar de 500 en 1500 meter op het programma stonden.
Ik stond al bepakt en bezakt klaar, toen ik gebeld werd door Jaap: zou het wel doorgaan? De buitentemperatuur was op deze prachtige lentedag 17 graden. Daar er op de site van de ijsbaan niets over afgelastingen te vinden was, reden Jaap en ik met Andrea mee naar Haarlem, waar de jeugd al een flink eind op streek was met hun wedstrijden.
Om 8 uur betraden we het ijs, dat van uitmuntende kwaliteit was: hard en glad. Onder de dweilpauze reden we ons rustig in en na de oudere jeugd mocht de tweede jeugd starten. De 500 meter reed ik tegen Ald Messemaker, die op de eerste 100 meter al 40 meter voorsprong had. De opening was met 16 seconden gewoon slecht, maar het rondje ging best goed, zodat ik op 57.15 uitkwam, niet eens zo ver boven mijn p.r. van 55.89.
Ik sprak Pieter Smit en Letty Ruhaak, die met 7.43.90 en 9.08.17 beiden een clubrecord op de 5 kilometer gereden hadden in Heerenveen. Na de dweil was de 1500 meter. Ik reed tegen Jan Zwetsloot, in hetzelfde kwartet als Jaap de Gorter. Net als op de 500 meter zat ik met 2.53.61 niet zo heel ver boven mijn p.r. van 2.51. De scherpte, die ik zondag had, ontbrak gewoon. Dit geheel in tegenstelling tot Jaap de Gorter, die een rondje te veel reed en zo een clubrecord op de 1900 meter pakte!

Jaap werd met deze aktie, waarmee hij de jury in verwarring bracht, keurig 6e in het klassement, met een p.r. op de als tussentijd geklokte 1500 meter: 2.39.17.
Zelf zat ik een plekje achter Jaap in het deelnemersveld van 10 masters, zoals de veteranen tegenwoordig genoemd worden.
Andrea had geen tegenstand van betekenis: ze was de enige vrouwelijke veteraan en mocht zodoende in haar eentje het hele podium bezetten. Dat deed ze wel met een p.r. van 2.43.69 op de 1500 meter, zoals er op deze prachtige voorjaarsavond veel persoonlijke records waren gereden. Wat mij betreft mogen de clubwedstrijden van de IJVL voortaan in Haarlem gereden worden.
Tot slot wil ik starter Jos Fugers en alle juryleden hartelijk dank zeggen voor de voortreffelijke organisatie van deze wedstrijd. Ik heb in ieder geval met volle teugen genoten van de verlenging van dit prachtige schaatsseizoen.

Geen opmerkingen: