woensdag 8 september 2010

Bewust hardlopen en Goudhaantje Rep

Afgelopen maandag ben ik, na een werkbezoek aan mijn tandarts en trainingsmaat Arthur van Winsen, met trein en bus naar de Westergasfabriek in Amsterdam gereisd, waar ik "Manuscripta" mocht bezoeken. Deze jaarlijkse boekenbeurs, waar je als bibliothecaris een goed beeld kunt krijgen van wat er het komende half jaar uit gaat komen aan nieuwe uitgaven en eventuele herdrukken. De trends kun je dus al redelijk goed aan zien komen.
Daarnaast kun je ook nog gratis boeken "scoren" en daar in iedere bibliothecaris ook een verzamelaar schuilt, is dat mooi meegenomen. Op een zonnige maandag wandelde ik met collega-bibliothecaris en vooral vriend Bas Warnink over het vrij uitgestrekte terrein van de Westergasfabriek van gebouw naar gebouw, daar we een aantal workshops wilden volgen.
Voor de sportliefhebbers waren er 2 van belang. De eerste was om half 12 eentje over "Bewust hardlopen".

De auteurs van het gelijknamige zetten in korte tijd uiteen, hoe je dat doet, onder meer door de oefening met de zogeheten onbuigbare arm. Ronald Valkenburg en Elma Sandee gaven in het zonnetje een korte clinic met wat aanwijzingen, waar je op moet letten bij het hardlopen.
Naast wat technische aanwijzingen gaven de twee afgetrainde auteurs aan, hoe belangrijk concentratie hierbij is. Voor degenen, die "Mysterieuze krachten in de sport" van Joris van den Bergh gelezen hebben, is dit geen verrassing.

Het boek "Bewust hardlopen" is nog niet uit, maar na het zelf doen van een paar in het boek vermelde oefeningen, waarbij je voelt, dat je, ook als inmiddels zeer ervaren hardloper, toch nog een stuk lichtvoetiger kunt rennen, durf ik dit boek op voorhand aan iedere loper aan te raden.
Bas vertelde, dat hij die dag nog een stukje hardgelopen had in zijn woonplaats Hoofddorp, waar die dag de start en finish van de Haarlemmermeermarathon was. Na een paar minuten rennen stuitte hij op een bord "26 km".
"Zo snel had ik nog nooit gelopen" was zijn nuchtere commentaar.

Bas en ik pikten nog een staartje op van het interview van Hans Vandenburg, het creatieve brein van Gruppo Sportivo, die naar aanleiding van het door Henkes en Bindervoet geschreven boek "Hans Vandenburg en het geheim van het succes".

Meteen daarna kwam nog een interview met iemand, die succesvol was: Johnny Rep. Zijn bijnaam "Goudhaantje" dankte Rep aan het vermogen om te scoren op beslissende momenten. Hij drukte als spits zijn stempel op de returnwedstrijd om de Wereldbeker in 1972 tegen het Argentijnse Independiente, met twee van de drie Ajax-doelpunten. In 1973 zorgde hij voor de beslissende 1-0 in de Europa Cup I-finale tegen Juventus.

Het Nederlands elftal redde hij in 1978 met een doelpunt tegen Schotland (2-3 nederlaag) van een voortijdige afgang op het wereldkampioenschap in Argentinië, Nederland ging op doelsaldo door naar de 2e pouleronde en bereikte uiteindelijk de finale.
Ook over Johnny Rep komt een boek uit. Mik Schots heeft het volledige leven van Johnny Rep uit diens mond opgetekend. "Goudhaantje" Rep kon smeuïg vertellen over o.a. de 6-0 overwinning van Saint-Etienne op het PSV van Kees Rijvers, waarbij hij het Franse publiek flink had weten op te jutten na een 2-0 nederlaag in Eindhoven. Rijvers werd kort daarna bondscoach en hij selecteerde Rep niet....
Ook het boek over Zaanse Sjonnie, die er nog aardig afgetraind uit ziet, komt binnenkort uit.

Het is weer tijd om te lezen, mensen!

Geen opmerkingen: