donderdag 25 augustus 2011

"Langzaam Breed rijden!"

Het komt een enkele keer voor, dat je een opdracht krijgt, die je helemaal op het lijf geschreven is. Gisterenavond was zo'n avond, dat ik een kolfje naar mijn hand kreeg aangereikt.
Daar de Schaats Instructie Cursus van start ging in het clubgebouw van de schaatsclub in Leiderdorp, was ik vroeger naar de skeelerbaan gegaan om nog wat extra rondjes te rijden, voor de training om half 8 begon. Ik kwam om 7 uur gelijk met Bert Staal aan. Het kwam goed uit om even te helpen sjouwen, zodat alles op tijd klaargezet kon worden voor de SIC.
Derhalve reed ik op de redelijk natte baan mijn eerste rondjes. Het avondzonnetje en de wind deden hun drogende werk en vanaf de rand van de baan zag je de skeelerbaan droog worden. Hoewel je niet echt weggleed met je wielen was het parool toch: voorzichtigheid troef.

Om half 8 begon de training onder leiding van Jaap de Gorter, die zijn programma terstond om moest zetten, daar de baan niet volledig droog was. Het werd zodoende geen snelheidstraining, maar eentje met technische oefeningen. De laatste oefening, die Jaap ons opdroeg, was 4 rondjes heel rustig rijden en het afzetbeen goed nastrekken. Hij vatte dit in drie woorden samen: "Langzaam Breed rijden!"
Dat doe ik trouwens mijn hele leven al....
Op het hoogtepunt moet je stoppen, dus na de 4 rondjes vertrok ik om 8 uur naar de cursusruimte in het clubgebouw, waar 9 cursisten zaten voor de SIC. Er waren 2 mailtjes met afmeldingen gekomen voor de eerste cursusavond, dus 11 beginnende trainers in totaal. Een goede score.

Onder de bezielende leiding van Gerard Driessen werden de natuurkundige principes van het schaatsen behandeld. Zeer interessante stof.
Een van de conclusies was, dat topschaatsers niet anders kunnen, dan breed schaatsen. Je moet immers diep zittend met kracht zijwaarts afzetten. En dan ga je automatisch breed rijden.
"Maar", zei Gerard: "Bij beginnende schaatsers zie je er ook mensen bij, die zeer breed rijden. Dat heeft niets te maken met een zijwaartse afzet, maar juist met het draaien van je bovenlichaam. Dan ga je langzaam Breed rijden!"

Geen opmerkingen: