donderdag 18 augustus 2011

Schaats Instructie Cursus

Gisterenavond voor het eerst sinds onze fietsvakantie weer eens geskeelerd. Met trainer Jos Drabbels fietste ik naar de ijsbaan van Leiderdorp, waar we om half 8 weer een gevarieerde training hadden. De oefening met de felle afzet bij het uitkomen van de bocht sloot uitstekend aan bij de oefening in de elastieken bij de laatste droogtraining.
Op deze halfbewolkte maar droge avond was de eerste training na de vakantie voor mij meteen de laatste volledige skeelertraining van het seizoen. Volgende week begint de Schaats Instructie Cursus, waarmee we (aankomende) schaatstrainers een spoedcursus geven.

We gaan dieper in op het hoe en waarom van het schaatsen: o.a. de technische achtergronden van de schaatsbeweging (waarom ga je harder bij een bepaalde kniehoek?), hoe leer je deze iemand aan, en hoe maak je een training of een jaarplan.
Verder proberen we te laten zien, hoe je technische "mankementen" bij schaatsers kunt herstellen.
De cursus van 6 opeenvolgende woensdagavonden begint volgende week woensdag, op 24 augustus om 20.00 uur in het clubgebouw van IJsclub Leiderdorp, waar de IJVL ook dit jaar weer skeelertraining geeft. De 6 theorieavonden lopen dus af net voor de kunstijsbanen open gaan.
Op twee nog nader te bepalen avonden is er in de Leidse IJshal een praktisch gedeelte, waarin de geleerde stof in de praktijk wordt gebracht.
Voor IJVL-leden is de SIC-cursus gratis. Wel worden ze geacht om minimaal een jaar schaatsles te geven. Geen probleem, lijkt me, want het is hartstikke leuk om te doen.

Om toch nog even met het skeeleren te eindigen: op zondag 28 augustus wordt voor de tweede keer de Kaag- en Braassemtocht georganiseerd. U kunt kiezen uit de afstanden 10, 25 en 40 km. Vorig jaar heb ik deze gereden en het is me uitstekend bevallen. Deze tip wil ik u dus niet onthouden. Voor meer informatie: klik hiernaast op Monique Velzeboer Foundation.

Geen opmerkingen: