vrijdag 30 december 2011

Een fout lijstje


De eerste maand van de meteorologische winter van 2011-2012 zit erop en voor schaatsliefhebbers viel het niet mee. December was door de strakke westcirculatie veel te zacht en veel te nat.
Vooral Tweede Kerstdag sloeg alles. Het leek wel voorjaar.

Zodoende prijkt Kerstmis boven aan een fout lijstje met vooral winters, die niks voorstelden. Het zijn voor het merendeel winters, die je zo zou willen overslaan.
Alleen na Kerst 2002 kregen we nog wat natuurijs, nadat we eerder die maand ook al op natuurijs hadden geschaatst.
De enige uitzondering in dit foute lijstje is 1929. Februari 1929 was verschrikkelijk koud met een barre Elfstedentocht, die winnaar Karst Leemburg een afgevroren teen kostte.

Op 28 februari 1929 is toen nog een tweede Elfstedentocht gereden, de zogenaamde Tolhuister Elfstedentocht.
De weersverwachtingen voor de eerste 2 weken van 2012 beloven veel van hetzelfde: veel neerslag en veel te warm. Zolang het Azoren-hogedrukgebied op zijn plaats blijft liggen, zal er niks veranderen.
Ik vrees, dat ik met mijn winterverwachting slechts gedeeltelijk gelijk ga krijgen. De neiging tot extreem weer is er zeer zeker: extreem warm en nat.
De tijd tikt verder en verder en het gaat erg kort dag worden voor een flinke natuurijsperiode. Het kan nog: februari 1912, 1929, 1956 en 1986 hebben het bewezen. Maar zolang het zowel in Scandinavië als in Rusland veel te warm blijft, levert zelfs een andere windrichting niets op.
Er is dus inderdaad sprake van een heuse horrorwinter.
Zoekend op voorspellingen 2012 trof ik wel iets heel anders aan.
Op www.ijstijd.com is dit te lezen: Of wij het nog meemaken is maar de vraag maar het is goed mogelijk dat er een nieuwe ijstijd op komst is, wellicht in 2012. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een ijstijd zich binnen één jaar volledig kan ontplooien. De laatste ijstijd was de kleine ijstijd welke van de 15e tot tot en met de 19e eeuw heeft geduurd waarbij de temperaturen in West-Europa zo'n 1 a 3 graden onder de huidige waarden lagen. Mocht er zich een nieuwe ijstijd voordoen dan is de kans groot dat deze op de laatste kleine ijstijd zal lijken.
De Noordzee zal wellicht dichtvriezen, het verkeer zal stil komen te liggen en het zal vriezen en sneeuwen zoals wij nooit eerder hebben meegemaakt, al met al met rampzalige gevolgen met name voor onze economie.
En ook paragnost Jan C. van der Heide doet een duit in het zakje: Weer
Het wordt een prachtige, lange, warme, "prijswinnende" zomer met nog niet eerder geëvenaarde uitschieters! De winter 2012 - 2013 wordt polair koud, sneeuwbergen. Kortom een ijsbeer zou zich thuis voelen in Nederland. Maar velen voelen zich als een pinguïn die vergeten is een extra bontjas aan te trekken. Het wordt bitterkoud, met ongekend lage temperaturen.
Het is dus duidelijk: deze zomer allemaal flink gaan trainen voor de strenge winter van 2012-2013.
Om alvast in de stemming te komen is hier een toepasselijk lied bij gezocht.

Geen opmerkingen: